6 fargerike tips når du skal male huset
Før du begynner med malingen, er det viktig å gjøre et skikkelig og grundig forarbeid. Det sies at 75 prosent av arbeidstiden bør gå til forarbeidet, mens kun 25 prosent av tiden bør gå til selve malejobben.
Men hva innebærer egentlig forarbeidet? Vi går igjennom seks ting du bør tenke på når du skal male utendørs.
1. Skrape
Begynn med å skrape bort gammel maling ved hjelp av en sparkel, skrape eller stålbørste, slik at overflaten blir fast. Vær ekstra nøye ved skjøter og endetre. Gammel rødmaling og beisede overflater bør børstes med en stålbørste. Hvis du maler med annen maling enn den tradisjonelle Falu rødmalingen, må du fjerne all gammel maling. Det kan være tidkrevende, men verdt innsatsen når du begynner å male. Arbeidet blir mye enklere hvis du velger en god skrape. Bytt også slipepapir og blad på skrapen med jevne mellomrom.
Her finner du våre malingsskraper
2. Vaske, vaske og vaske!
Fasaden kan vaskes med vanlig fasadevask eller med alge-og muggvask hvis fasaden har blitt angrepet. Skyll bort all vaskevæske med rent vann. Det beste alternativet er å vaske med en grov børste med egnet fasade- og muggvask som både rengjør og desinfiserer. Den beste måten å vaske på er å legge på vaskeløsningen med børsten og deretter skylle av med rent vann. Hvis vaskeløsningen tørker, bearbeider du overflaten med børste, slik at vaskeløsningen forsvinner når du skyller med vann. Du bør ikke bruke høytrykksspyler, men bare skylle fasaden med slange eller børstevann. Det er nemlig stor risiko for at vannet trykkes inn i sprekker og skjøter, slik at treverket tørker langsommere.
Husk å dekke til vinduer, takrenner, planter og andre ting som ikke skal vaskes. Du må også tenke omvendt når du vasker ved å begynne nederst og arbeide deg oppover. Når overflaten under allerede er våt, renner smusset lettere av.
Vi tilbyr rengjøringsmidler for fasadevask
3. Tilstand og reparasjoner
Hvis du skal male en trefasade, må du kontrollere treverkets tilstand. Det må være helt og ikke råttent. Et tips er å kontrollere trefasaden med en kniv for å kjenne om treverket har blitt mykt av råte. Bytt ut skadet treverk. Hvis du finner sprekker, bør du skrape dem opp og deretter grunne dem grundig. Mindre sprekker kan repareres med fugemasse.
4. Forbehandling
Les anbefalingene på produktet før du begynner å grunne fasaden. Et generelt tips er å være grundig med forbehandlingen av overflater som er mer utsatt for fuktighet, for eksempel endetre, skjøter og spikerslag.
Litt ekstra omsorg til vindskier og vinduskarmer. Påfør grunningsolje på disse utsatte overflatene. Ved å forbehandle fasaden reduserer du risikoen for at fuktighet trenger inn, og for at fasaden angripes av mugg- eller råtesopp.
Husk at ubehandlet treverk ikke skal stå umalt i mer enn 2 uker.
5. Grunning
Når du har lagt grunnoljen, bør du vente i minst 30 minutter før du maler med grunning. Grunningen gjør at malingen fester segbedre. Den gjør også underlaget vannavvisende, noe som er viktig for å beskytte mot fuktskader.
Grunningen skal først og fremst utføres på ubehandlede flater som ikke har vært malt tidligere, eller flater der du har slipt bort gammel maling. Hvis fasaden ikke har vært malt tidligere, bør alle overflater som skal males, også grunnes.
Vær ekstra nøye rundt utsatte steder som for eksempel endetre, skjøter og vinduskarmer.
Her finner du vårt utvalg av fasademaling
6. Grand finale – malingen!
Nå er det endelig tid for den morsomste delen av prosessen – nemlig selve malingen. Og du har sikkert brukt mange timer på å finne den perfekte fargen, glansen og holdbarheten.
Vi vil gjerne gi deg noen gode tips for selve malingen:
• Ikke mal i stekende sol eller når det er fuktig. Det perfekte forholdet er tørt vær og en temperatur på minst 7–8 °C gjennom hele døgnet.
• Ikke spar på malingen, og vær nøye i skjøter og små åpninger.
• La malingen tørke i minst ett og et halvt døgn før du maler andre strøk.
Her finner du vårt utvalg av fasademaling
Og vårt siste lille tips? Gjør malingen til noe gøy ved å male sammen med noen du er glad i!