Solcellepaneler – fremtidens energikilde

Solcellepaneler – fremtidens energikilde

Solcellepaneler har blitt svært populære de siste årene, i takt med høye strømpriser og fordelene for fornybar energi. Stadig flere bruker solcellepaneler til å produsere egen miljøvennlig strøm ved hjelp av solen.

Å bruke solcellepaneler er en investering for både miljøet og lommeboken. Så lenge solen lyser, har du en energikilde som gir deg 100 % fornybar energi, og du bidrar effektivt til å redusere utslippene av klimagasser og fossile drivstoff. 

Hvordan fungerer solcellepaneler? 

Mange snakker om solceller når de snakker om solcelledrevet elektrisitet. Solcellene er det som er inne i solcellepanelene, og det er de som forvandler sollyset til elektrisitet. Når sollyset treffer solcellen, oppstår det elektrisk spenning mellom for- og baksiden i dem, og det dannes likestrøm. Spenningen på Biltemas solcellepaneler er rundt 19–20 V, og den må reguleres ned til spenning som kan brukes, ved hjelp av en laderegulator. Du må koble regulatoren til et batteri for at det skal fungere. 

Hvilket solcellepanel bør jeg velge? 

Hos oss finner du to typer solcellepaneler – polykrystallinske og monokrystallinske. 

Husk at solcellepanelene våre alltid skal brukes sammen med en solpanelregulator!

Polykrystallinske 

Disse panelene har vanligvis aluminiumsramme, og de er litt tykkere. Disse solcellepanelene er et miljøvennlig valg, og de kan monteres på for eksempel båter, campingvogner, hytter og bobiler. Panelene monteres med fester, og du må koble til et batteri som lades opp av solcellepanelene. 

Monokrystallinske 

Den andre typen solcellepanel, som heter monokrystallinske, er betydelig tynnere. De er velegnet på svakt buede overflater, noe som gjør at installasjonen kan bli svært tynn. Du kan bruke disse solcellepanelene til å lade batterier som du bruker i båter, campingvogner, hytter og bobiler. Panelene kan enkelt limes fast på for eksempel taket på bobilen. De monokrystallinske solcellepanelene passer for deg som har større energibehov, siden de er mer effektive enn de polykrystallinske solcellepanelene. 

Våre solcellepaneler

La energibehovet bestemme solcellepanelet

Hvis du skal ha med deg solcellepanelene på campingtur med bobilen eller på dagstur med båten, må de være fleksible og enkle å bruke. 

Hos oss finner du forskjellige solcellepaneler som passer til dine behov, og som kan monteres for fast installasjon eller brukes som bærbare solcellepaneler.

Mindre effektbehov

Hvis du ikke har stort energibehov, tilbyr vi bærbare solcellepaneler som effektivt lader batteriet du kobler til. Solcellepanelene kan brukes på oppstillingsplassen for bobilen eller som energikilde for å lade batteriet som driver lensepumpen i båten. 

Det bærbare solcellepanelet vårt har en effekt på 30 W og en innebygd regulator. Du trenger bare et 12 V batteri i tillegg. Vi tilbyr også et sammenleggbart og bærbart solcellepanel som passer perfekt i bilen, på campingplassen og når du skal på fottur. Solcellepanelet har to USB-uttak, slik at du kan lade telefonen, nettbrettet eller annet utstyr. Solcellepanelet har et vanntett og slitesterkt etui.

Større effektbehov

Hvis du har større energibehov og for eksempel må lade en større batteribank eller forsyne bobilen, campingvognen, en mindre hytte eller en båt med strøm, har vi et bærbart solcellepanel på 100 W, med monokrystallinske solceller. Du kan også enkelt lade telefonen fra USB-kontakte på regulatoren.

Solcellepanelet har en innebygd PWM-regulator og et komplett system for bærbar bruk. Solcellepanelet, som er vårt mest fleksible og største solcellepanel, er enkelt å felle opp og vinkle mot solen, og det brettes også enkelt sammen og kan bæres som en veske. Leveres med fem meter kabel med batteriklemmer. 

Solpanelregulatorer 

Spenningen som oppstår i solcellepanelene, må reguleres ned til spenning som kan brukes, før de kobles til et batteri. Det gjøres ved hjelp av en solpanelregulator. 

Solpanelregulatoren spiller en viktig rolle i solcelleanlegget, og det finnes to hovedtyper når vi snakker om 12–24 V system.

Hvis du skal montere solcellepanelene dine, er det viktig at du velger en regulator som tåler den strømmen som solcellepanelene produserer. Et tips er å kombinere solcellepanelene og regulatoren med bevegelige fester, slik at du kan optimalisere panelenes vinkel mot solen. 

Slik velger du riktig regulator

Hvilken regulator du bør velge, avhenger av hvilket solcellepanel du har, samt hvilket energibehov du har. Når du leter etter riktig generator, er det kanskje ikke alltid like enkelt å skjønne hvilke tall og hvilken informasjon du bør ta utgangspunkt i. Hva betyr egentlig alt?

For å hjelpe deg på riktig spor i jakten på riktig regulator kan vi se nærmere på vår MPPT-regulator på 20 A. Regulatorens MPPT-teknologi maksimerer ladingen og fungerer på forseglede batterier, åpne batterier og litiumbatterier. Den er også opptil 35 prosent mer effektiv enn en vanlig PWM-regulator (255077). 

Solpanelregulator MPPT

Vår MPPT-regulator er den mest effektive regulatoren, og den komprimerer hele spenningen fra solcellepanelet. Det fører til at strømmen øker, og du får effektiv lading og maksimal effekt fra solcellepanelet. 

Solpanelregulator PWM

PWM-regulatoren er velegnet for installasjoner der du ikke krever maksimal effekt av solcellepanelet. PWM-regulatoren bruker nemlig bare den spenningen som batteriet krever, og derfor utnytter den ikke all spenningen som blir til overs i solcellepanelet. 

Slik leser du informasjonen om regulatoren vår: 

  • 12/24 V – dette er spenningen regulatoren kan håndtere. 
  • 20 A – dette er maksimal strøm for regulatoren.
  • Maks. inngangseffekt: 260 W ved 12 V og maks. 520 W ved 24 V. Her er det altså maks. 260 W solcellepaneler som gjelder. Det vil si to paneler på 100 W og ett panel på 50 W til samme regulator. 
  • Maks. inngangsspenning: Maks. 100 V. Her avhenger det av om du velger å koble panelene i serie eller parallelt, siden det påvirker spenningen. 
  • Seriekobling av paneler: Gir best effekt over tid hvis panelene kan havne i skyggen.
  • Parallellkobling: Det beste alternativet hvis det ikke er risiko for skygge på solcellepanelene.

Montere solcellepanelene

Solcellepanelene kan monteres på flere måter. Man kan bruke fester som skrus fast. Hvis man har et monokrystallinsk panel, kan det også limes fast. 

73485

Prøv monteringen 

Begynn med å plassere ut panelene, solpanelregulatoren og batteriene der du vil ha dem. Merk opp hvor kablene kommer til å gå, og kontroller at du har riktig lengde og dimensjoner.

Festeelement

De polykrystallinske panelene kan med fordel monteres sammen med solcellepanelholderen vår. Det er et enkelt feste som skrus fast på tak, vegg eller lignende.  

Hvis du heller vil kunne justere panelene etter solen, er 25-5092 et godt alternativ. Disse solcellepanelholderne monteres enkelt på 25 mm rør. Denne typen feste er av universalmodell og kappes enkelt for å passe til solcellepanelet ditt.

Lime

De monokrystallinske solcellepanelene kan med fordel limes fast til overflaten. De kan også bøyes og monteres på buet tak. Det viktigste ved liming av paneler, er at man rengjør grundig før man limer. Bruk et løsemiddel som fjerner fett og smuss uten å skade overflaten. Når du skal lime panelene, anbefaler vi vårt universallim BT Multibond Rapid, som fester på de fleste overflater. 

Finn lim her

Eksempel på utregning for å måle energibehovet ditt

Belysning: Fire pærer à 0,5 A = totalt 2 A. Hvis pærene brukes 24 timer i døgnet, bruker de 2 A x 24 t = 48 Ah

Regn på følgende måte for å dekke behovet med et solcellepanelanlegg:

100 W solcellepanel gir maksimalt cirka 6 A under optimale forhold, noe som i praksis vil si cirka 4 A. Vi har 15 soltimer om sommeren sør i Sverige, noe som i teorien blir 4 A x 15 t = 60 Ah (juster utregningen etter antall soltimer der du bor).

Vi bruker regneeksempelet med pærene og antar at de er den eneste energikilden du skal forsyne med elektrisitet fra solcellepanelene dine. 

Da har du et forbruk på 48 Ah/døgn, og vi har et solcellepanelanlegg som genererer 60 Ah på en solrik dag, altså en overkapasitet på 12 Ah/døgn. 

Det produseres altså 12 Ah/døgn som pærene ikke bruker. Du må alltid være i overkant når du velger effekt på solcellepanelene. Det er bedre å produsere litt for mye enn litt for lite elektrisitet! 

Smart å tenke på når det gjelder batterier

På et bly-/syre-/AGM-batteri må man aldri gå under halvparten av kapasiteten. Da får batteriene maksimal levetid. Hvis jeg har to batterier på 100 Ah, har jeg en total kapasitet på 200 Ah, men bør bare bruke totalt 100 Ah uten å lade. Dette gjelder ikke for litiumbatterier. De tåler betydelig dypere utladning. 

Related articles

How to install your roof drainage

How to install your roof drainage

How to install gutters? And what should you think through? We help you, because it's not that hard!

Slik monterer du ditt terrassegulv av kompositt

Slik monterer du ditt terrassegulv av kompositt

Det er viktig å planlegge monteringen og se til at man har alt utstyr på plass innen man gyver løs på jobben. Vi hjelper deg!

Slik maler du huset selv

Slik maler du huset selv

Forarbeidet er en viktig del av det å male huset og gjør du jobben ordentlig så får du ikke bare et strøkent, men også et holdbart resultat.