5 tips for å lykkes med pepperkakehuset
1. Se for deg at du er en pepperkakearkitekt – planlegg prosjektet!
Lag en skisse av pepperkakehuset, og klipp deretter ut maler av papir. Du kan også lage malene av tynn papp og prøvebygge først. Da vet du at det blir akkurat slik du ser for deg.
2. Kjevle deigen tynt
Når du skal begynne å bake, er det viktig at du elter deigen godt før du kjevler den ut. Deigen må ha romtemperatur og være myk, slik at det ikke oppstår luftbobler når den stekes. For at delene ikke skal bli for tykke når de stekes, er det viktig at deigen kjevles veldig tynt. Den bør helst ikke være tykkere enn 1,5–2 mm.
3. Stek like store deler samtidig
For mange er det kanskje en selvfølge, men det kan også være lett å glemme. Små pepperkakedeler stekes mye raskere enn store. Derfor bør du steke de store delene på ett brett, og de små delene på et annet. Da får delene den samme gyllenbrune fargen, og de blir ikke brent.
4. Pynt før du monterer
Hvis du skal dekorere med glasur, er det ofte enklere å gjøre det før delene monteres sammen. Det er oftest enklest å dekorere små detaljer som panel, takstein, felger eller annen dekorasjon, før montering. Glasuren kan påføres med sprøytepose, men for at de minste detaljene skal bli fine, kan det være bedre å bruke en frysepose som du klipper et passe stort hull i.
5. Skjul småfeil med "snø"
For å få den riktige stemningen kan du drysse litt melis over huset ved hjelp av en tesil eller en finmasket sil. Da ser det ut som om den første snøen har falt, og i tillegg skjuler du eventuelle småfeil i bygget. Oppbevar huset tørt – da holder det lengst!