En av julens favoritter – lag din egen sild
En god juleaktivitet der både unge og gamle samles, er når julematen skal forberedes. Sild er en rett som man helt fint kan lage selv – og sette sitt eget preg på. Det tar ikke lang tid, det smaker kjempegodt, og det er den perfekte oppladingen til jul.
Smaken er som baken, og alle er forskjellige. Noen foretrekker det klassiske, mens andre gjerne prøver nye ting. Her har vi samlet tre oppskrifter som du kan prøve på årets julebord.
Innlagt sild med 5-minutterssild
Innlagt sild er en klassiker for mange, og det er ofte et fast innslag på julebordet. Den er basert på en 1-2-3-lake med allehånde, løk og gulrot for det lille ekstra.
Ingredienser (fire personer):
- 1 pakke 5-minutterssild, fileter
- 0,5 ts knust hvit pepper
- 0,5 ts knust allehånde
- 1 stk. laurbærblad
- 5 stk. kryddernellik
- 1 stk. rødløk
- 10 cm purreløk
- 1/2 stk. gulrot
Slik gjør du det:
- Kok en lake av eddik, vann, sukker, knust hvit pepper, knust allehånde, laurbærblad og kryddernellik.
- La laken avkjøles til kjøleskapstemperatur.
- Skjær silden i passe store biter.
- Legg silden lagvis med skiver av rødløk, purreløk og gulrot i en valgfri beholder, og hell over laken.
- Silden kan spises med en gang, men den kan også med fordel stå et par dager i kjøleskapet, slik at smakene setter seg.
Italiensk sild med soltørkede tomater, parmesan og basilikum (med 5-minutterssild)
Grazie mille – tusen takk for denne fantastiske silden, Italia! En kremet sild som fører tankene til de italienske gårdene i en deilig smakssymfoni.
Ingredienser (fire personer):
- 1 pakke 5-minutterssild, fileter
- Fersk basilikum (omtrent én potte)
- 8 soltørkede tomater
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss pinjekjerner
- ½ dl revet parmesan
- 2 dl crème fraîche
- 0,5 dl majones
- Svart pepper
Slik gjør du det:
- Hell laken av silden, og skjær den i biter. Legg silden i en bolle.
- Bland parmesan, crème fraîche og majones med silden.
- Finhakk basilikum, tomater, hvitløk og pinjekjernene, og vend dem inn i resten av ingrediensene i bollen. Smak til med svart pepper.
- Legg silden i en valgfri beholder med lokk, og la den stå i ett døgn.
- Server fra glass eller legg opp på et fat.
Kremet sild med husets urter
Dette er en deilig, kremet sild som er krydret med hakkede ferske urter. Det kan hende du har fryst inn eller tørket urter fra sommerens avling. Slipp kreativiteten løs når du velger urter, og bruk det du har i huset.
Ingredienser (fire personer):
- 1 pakke 5-minutterssild, fileter
- 2 dl majones
- 0,5 dl rømme
- 0,5 dl ferske urter, for eksempel basilikum, oregano og gressløk
- 1 hvitløksfedd, skrelt
- 1 krm salt
- 0,5 krm hvit pepper, malt
- Pynt med valgfritt krydder
Slik gjør du det:
- Skjær silden i biter, og legg den i en bolle.
- Bland urtene og hvitløken.
- Bland majones og rømme, og bland inn urtene for å lage en saus.
- Smak til med salt og pepper.
- Legg til slutt sildebitene i bollen, og pynt med valgfrie urter.
- Kan spises med en gang eller med fordel stå et par dager i kjøleskapet før servering.
Ta sjansen – slipp fantasien løs! Du kommer garantert til å imponere hvis du serverer hjemmelaget sild. Kanskje innfører du en fremtidig sildeklassiker på årets julebord eller gløggfest?
Lykke til, og bon appétit!