Lussekatter – en favoritt blant julens bakverk
Lussekatter kan naturligvis spises i hele desember – ikke bare på luciadagen. En utfordring når man baker lussekatter, er å unngå at de blir for tørre. Her finnes det mange råd og husmortriks for å få de saftigste lussekattene. Vi har samlet noen vanlige triks vi har støtt på, slik at det blir enklere å sette i gang med bakingen.
Syv tips for å unngå tørre lussekatter
- Ikke bruk for mye mel. Gjør deigen lett å jobbe med – uten at den er klissete.
- Ikke bruk for mye safran, siden det tørker ut deigen. I stedet kan du bruke mindre safran, men få mer smak fra den ved å la den ligge i cognac i noen dager.
Du kan for eksempel bruke 2 ss cognac til 1 g safran. Et annet triks er å bruke hel safran og male den selv. - Ta dem ut fra ovnen før de blir brune
- Plasser dem tett, slik at de vokser sammen i ovnen (cirka 1 cm mellomrom)
- Hvis du liker rosin i deigen, kan du gjerne legge rosinene i rom eller en annen væske først.
- Dekk lussekattene med et håndkle med en gang du tar dem ut av ovnen.
Oppskrift på lussekatter
Her får du en klassisk oppskrift på lussekatter. Lykke til!
Ingredienser (40 stk.)
- 900 g (cirka 15 dl) hvetemel
- 200 g smør eller margarin
- 5 dl melk
- 50 g (1 pakke) gjær for søte deiger
- 1 g safran, 2 pakker
- 1 ts salt
- 2 dl farin
- Egg til pensling
- Rosiner til pynt
Slik gjør du det:
- Smelt fettet i en kjele.
- Tilsett melken, og varm opp til den er fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren ned i en bolle, og hell over væsken. Rør til gjæren er oppløst.
- Støt eventuelt safranen sammen med 1–2 ts farin i en morter, og rør blandingen ned i væsken.
- Tilsett resten av ingrediensene, men spar litt mel til utbakingen.
- Elt deigen til den blir smidig, med maskin eller for hånd.
Tilsett mer mel hvis deigen er klissete, men den skal være ganske løs. En løs deig gir bedre lussekatter. - Dekk deigen med et håndkle, og la den gjære til dobbel størrelse, cirka 40 minutter.
- Dryss mel på benken, elt deigen, og form lussekattene.
Vår elskede safranbolle kan varieres i det uendelige. Du kan snurre, brette og dekorere for å lage både klassiske former og boller med en personlig vri. Ta sjansen og gjør det til en aktivitet som hele familien kan delta på. La melstøvet stå!
Historien bak lussekatter
Ifølge én tolkning oppstod tradisjonen med lussekatter i Tyskland på 1600-tallet. Historien sier at djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens Jesus, i form av et barn, delte ut boller til de snille barna. For å holde den lyssky djevelen borte ble lussekattene farget med det gule safrankrydderet.
En annen tolkning mener at det var i forbindelse med at de begynte å bake bollene til luciadagen, at djevelens katter fikk navnet lussekatter. Safranen ble en viktig ingrediens mot slutten av 1800-tallet. Av og til sies det av «lusse» i lussekattene kommer fra Lucifer, som er navnet som vanligvis forbindes med djevelen.