Oppskrift – sjokoladetrøffel og salt karamellfudge
Salt karamellfudge
Salt karamellfudge er en godbit med det beste fra to verdener – smaken av salt karamell, men med konsistensen til fudge. Karamellfudge er enkelt å lage og stivner raskt, slik at du kan begynne å spise den raskt - eller legge den i kjøleskapet og ta den ut nærmere julaften.
Ingredienser til cirka 40 biter:
- 3 dl kremfløte
- 2,5 dl farin
- 1 ss vaniljesukker
- 1 dl lys sirup
- 100 g hvit sjokolade
- 50 g smør
- 0,5 ts flaksalt
Slik gjør du det
- Dekk en rektangulær form eller et stekebrett som får plass i kjøleskapet, med bakepapir.
- Hell strøsukker, kremfløte, vaniljesukker og lys sirup i en kjele. La blandingen koke til den blir 120 grader, og rør forsiktig av og til. Rør forsiktig, slik at du ikke skraper bunnen i kjelen.
- Grovhakk den hvite sjokoladen. Ta kjelen av platen, og rør inn sjokoladen, smøret og 0,5 ts flaksalt. Rør om til sjokoladen og smøret har smeltet helt og røren er jevn.
- Hell røren i formen som er kledd med bakepapir. Spre røren ut i et jevnt lag, og pynt med flaksalt.
- Sett formen i kjøleskapet og la blandingen stivne i cirka 30 minutter.
- Skjær opp i biter, og begynn å spise med én gang – eller oppbevar karamellfudgen i kjøleskapet eller spiskammeret.
Kremet sjokoladetrøffel
Sjokoladetrøfler er blant de mest populære medlemmene blant julegodteriet på julebordet. Det er et julegodteri som du kan smaksette på mange forskjellige måter, og det er bare fantasien og kreativiteten som setter grenser. I tillegg er de enkle å lage, og du trenger ikke så mange ingredienser.
Ingredienser til cirka 30 trøfler
- 300 g mørk sjokolade
- 2 dl kremfløte
- 20 g smør
- Kakao å rulle trøflene i
Slik gjør du det
- Kok opp fløte i en kjele. Mens fløten koker opp, kan du hakke sjokoladen og legge den i en glassbolle.
- Smelt sjokoladen ved å plassere bollen over en kjele med kokende vann. Rør fløten ned i bollen, og bland til du får en jevn røre.
- Rør smøret inn i røren, og bland til røren blir blank.
- Hell røren ut på et fat eller i en form.
- Sett den i kjøleskapet og la sjokoladetrøffelen stivne i et par timer.
- Når røren har stivnet, former du små sjokoladetrøfler. Bruk en skje.
- Rull sjokoladetrøflene i kakao.
Tips!
Hvis du vil ha sjokoladetrøfler med for eksempel smak av appelsin, havsalt eller lakris, kan du rive appelsinskall, finhakke lakris eller strø salt i røren før du setter den til kjøling.