Hvem er julenissen?
Som sagt er det mange og forskjellige tradisjoner knyttet til julenissen, og troen på julenissen varierer etter hvem man spør. Det er en myteomspunnet figur, der eventyrene er mange og med forskjellige budskap.
Så hvem er egentlig julenissen?
Det riktige svaret er at ingen egentlig vet det helt sikkert, men teoriene er mange, og troen er sterk. Her kan du lese om noen av alle de legendene og mytene som hører julenissen til.
Den norrøne guden Odin – julenissens forløper?
Odin er den eldste og største av gudene i den norrøne mytologien. I hedensk tid ble Odin også kalt for Jólnir i de germanske kulturene. Rundt vintersolverv feiret de høytiden Jól, der Odin red over himmelen med det hvite skjegget sitt flagrende i vinden. Mange mener altså at Odin er forløperen til dagens julenisse. Og hvem vet – kanskje han er det?
Sankt Nikolaus – eller Santa Claus?
Den amerikanske julenissen, Santa Claus, er kanskje den nissen som er mest kjent over hele verden. Men Santa Claus er ingen ny oppfinnelse. Navnet vitner om påvirkninger og koblinger til Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus er en skytshelgen for barn, sjømenn, fiskere og personer som har blitt falskt anklaget. Legenden sier at han var svært gavmild og snill mot de fattige i landet, og 6. desember feires Nikolausdagen i de fleste sentrale og østre delene av Europa. Sankt Nikolaus blir vanligvis avbildet iført en rød biskopdrakt som minner om den karakteristiske røde drakten som julenissen bruker.
Nikolausdagen
Allerede i middelalderen fikk barna gaver på Nikolausdagen, en tradisjon som fortsatt holdes i hevd i blant annet Nederland. Der heter julenissen Sinterklaas, og han gir gaver til barna en dag før Nikolausdagen. I takt med at nederlenderne begynte å flytte til nederlandske kolonier rundt om i verden, ble også legenden om Sinterklaas (Sankt Nikolaus) spredt. Da legenden dro over Atlanterhavet og nådde USA, ble Sinterklaas forvandlet til den Nord-Amerikanske julenissen Santa Claus.
Julebukk og nisser istedenfor julenissen
I Skandinavia var det lenge julebukken som delte ut julegavene. Det sies at julebukken er inspirert av Krampus, en tysk figur som lignet på en djevel og var følgesvenn med Sankt Nikolaus. Men på 1800-tallet ble det stadig vanligere at nissen kom med gavene.
I tillegg til påvirkning fra Sankt Nikolaus er dagens julenisse også påvirket av den nordiske nissen.
Nisse
Legenden forteller om en slags gårdsnisse som hadde overnaturlige krefter og sørget for at gårdens avling og arbeid ble bra. Hver gård hadde sin egen gårdsnisse, som få fikk se med sine egne øyne, men som ble beskrevet som en veldig liten, eldre mann med hvitt skjegg, grå klær og en lue. Som takk for at nissen passe på gården, ga man ham gaver og mat. På julaften var det viktig å gi ham en skål med grøt, senere kalt nissegrøt.
Folketroen på nissen fantes i Norge, Sverige og Danmark. Nisse kan også kobles til navnet Nikolaus. Gårdsnissen ble ikke opprinnelig sett på som en julenisse, men den har senere bidratt til det bildet vi har av vår nordiske nisse.
Har du blitt litt klokere på hvem nissen er?
Som sagt er det mange historier, og tradisjonen om julenissen varierer i Norden.
Julemanden i Danmark
Tradisjonen med julenissen og hans historie varierer avhengig av hvilket nordisk land du besøker. I Danmark blir han kalt Julemanden, og mange dansker tror han bor på Grønland. Julemanden besøker familiene på julaften eller natt til julaften for å legge gaver under juletreet. Julemanden har vært en del av danskenes juletradisjon i mer enn 100 år.
Jultomten i Sverige
Den moderne svenske jultomten er en kombinasjon av den amerikanske Santa Claus og den myteomspunnede gårdsnissen. Ifølge tradisjonen deler jultomten ut julegavene på julaften, på ettermiddagen eller kvelden, ofte etter det populære TV-programmet Kalle Anka. Det er delte meninger om hvor nissen bor, men tradisjonen sier at den amerikanske Santa Claus bor på Nordpolen, noe mange svensker er enige i.
Julenissen i Norge
Julenissen deler ut julegaver på julaften den 24. desember. Også den norske nissen har ifølge tradisjonene røtter til helgenen Sankt Nikolaus, men den har ikke noe med fjøsnissen å gjøre, som er den gårdsnissen som passet på gårdene i gamle dager. Men både julenissen og fjøsnissen kalles for nisse, et navn som kan stamme fra Nils, som er en nordisk forkortelse av navnet Nikolaus eller Nikolas.
Nordmennene har delte meninger om hvor nissen bor, men de fleste tror han bor på Nordpolen.
Joulupukki i Finland
I Finland kaller de julenissen for joulupukki, eller julebukken, og det er han som deler ut julegavene. I ukene før julaften har barna skrevet brev til julenissen for å fortelle hva de ønsker seg. Legenden sier at små nisser titter inn gjennom vinduene hos mennesker for å finne ut om barna er snille og fortjener julegaver. Det er disse smånissene som deretter lager julegavene i nissens verksted. På julaften begynner julenissen sin reise fra Korvatunturi (Ørefjellet) i en slede som blir dratt av de mange reinsdyrene hans. Deretter besøker julenissen alle hjem i Finland på julaften, og en del finner mener at han også reiser rundt i resten av verden for å dele ut julegaver.
Finnene mener at den finske julenissen bor i den nordlige delen av landet, i Korvatunturi i Lappland. Men man kan besøke ham hele året i nissebyen Rovaniemi, som enkelte mener er hans offisielle hjemsted.
Vi kan vel alle være enige om at det er vanskelig å svare på spørsmålet om hvem julenissen egentlig er, siden det finnes så mange tradisjoner og legender. Men én ting kan vi alle være enige om, og det er at det ikke blir jul uten julenissen, uansett hvor han bor eller hva han heter.
God jul fra oss i Biltema!