Oppbevaring av julekuler og julepynt
Tips til å pakke bort julepynten
Alt har en ende, med mindre man er av typen som feirer jul hele året. De fleste juleelskende personer tar imidlertid ned julepynten rett etter jul eller like før nyttår for å gjøre plass til nyttårspynten. Da trenger man julekuleesker og praktiske oppbevaringsløsninger for julepynten, noe som er hovedtemaet for denne artikkelen, men først…
Når tar man egentlig ned julepynten?
Både ordtak og tradisjoner står på spill når familien bestemmer når julen er over og julepynten skal tas ned. Heldigvis er det en demokratisk beslutning som hver enkelt familie blir enige om.
Ordtaket «Julen varer helt til påske» blir helt sikkert brukt og fulgt flere steder. Men hvis man leser om juletradisjoner på nett, så varer julen frem til 6. januar – Helligtrekongersdag. Denne dagen markerer slutten på de tradisjonelle tolv juledagene. Så her er det sikkert mange som organiserer en fin avslutning på julen og pakker ned julepynten.
Men når julepynten skal pakkes ned er ikke skrevet i stein – heldigvis. Man har lov til å være så glad i julen som man vil. Det er også stadig flere som lar lysslyngene henge på husets fasade gjennom hele januar. Det er veldig koselig.
Men når beslutningen er tatt og julen skal pakkes ned, har vi samlet noen gode tips om hva du bør tenke på. Først og fremst:
Hvor har du planlagt å oppbevare julepynten?
Skal du sette den på loftet, i garasjen eller i et skap innendørs? Det er en viktig beslutning, siden temperatur, fuktighet og besøk av gnagere kan bidra til at utvalget er redusert neste år.
Hvis julepynten skal stå på et kaldt loft, anbefaler vi at du pakker den i robuste plastkasser der du kan feste lokket. Da blir julepynten bedre beskyttet mot fuktighet og kulde. Den beslutningen kommer du til å sette pris på.
Hvis du oppbevarer julepynten innendørs, for eksempel i et skap, står du litt friere til å velge kasser, siden oppbevaringen ikke er like følsom for fuktighet. Logisk tenking er til god hjelp når du skal pakke ned julepynten.
Her finner du alle oppbevaringsboksene våre.
Vi har et stort utvalg av oppbevaringsbokser av gjennomsiktig plast, slik at du ser hva du har pakket i dem. Men hvis du vil ha mer nøytrale bokser, kan du velge de svarte variantene våre.
Oppbevar større julepynt og julenisser
Klassikeren er den gjennomsiktige plastsekken som du kan pakke de større julenissene i og knyte igjen toppen på. Da beskytter du dem også mot fuktighet. Det er en enkel måte å få orden på den store julepynten på. Vi har også svarte og blå søppelsekker.
Det er en løsning som er håndterbar. Og julenissen på 120 cm liker den også.
Gode tips til oppbevaring av julepynt
Det første du må gjøre når du tar ned julepynten, er å finne ut hva du egentlig vil pakke ned og bruke igjen neste år. Det kan jo hende du har julepynt som har blitt ødelagt, og som derfor ikke er verdt å pakke ned. Så sorter julepynten din og tenk gjennom hvor mange oppbevaringsbokser du trenger når du skal pakke den ned.
Det er faktisk en god følelse å få orden på oppbevaringen av julepynten. Ødelagt julepynt er sortert bort, og du har kontroll på fargene og kategoriene av julepynt.
Sorter julepynten etter kategorier
Hvis du sorterer, får du bedre oversikt over pynten når du skal bruke den igjen neste år. Det avhenger naturligvis av hvor mye julepynt du har. Har du Gjertrud Sand-mengder eller et mer normalt antall julekuler og pynt i boksene? Det er veldig praktisk å sortere det du har. Da er du klar til neste jul.
Når du har sortert, kan du plassere hver enkelt kategori i sin egen boks, eller pakke dem i mindre bokser, for eksempel nisselandskapet i en egen boks, og julekulene sortert etter farge i mindre bokser, før du samler alt i en større boks.
Bruk etiketter på boksene
Hvis du velger de svarte oppbevaringsboksene, bør du skrive på dem hvilken julepynt de inneholder. Her kan du med fordel kjøpe etiketter eller skrive med sprittusj på et klistremerke.
Julekulebokser og hvordan du bør pakke dem
Hos Biltema finner du mange alternativer når det er på tide å pakke ned julekulene på en forsvarlig måte. Du kan med fordel velge en boks med rominndeling, slik at du holder julekulene adskilt. Da er det mindre risiko for at de blir ødelagt. Glasskulene bør pakkes i sine egne rom eller pakkes inn i bobleplast eller bølgepapp, og du bør ikke plassere for mye vekt på dem.
Arvegods og den mer personlige julepynten får naturligvis mer omsorg og omtanke når de pakkes ned. De fortjener ofte en plass i tronen i julepyntboksen, siden de har stor sentimental verdi.
Her ser du alternativene du har for julekulene dine, og vi håper at vi snart har egne julekulebokser i sortimentet også.
Lysslynger og julelys
Det kan kreve litt ekstra tålmodighet å vikle ut de lange lysslyngene igjen hvis de har blitt slengt ned i en boks og pakket som en stor knute. Det har vel de fleste av oss opplevd. Når far gir deg en «fotball»-lysslynge og sier «Her er en liten knute som du kan knyte opp». Men her får du et tips til hvordan du kan slippe å styre med knuter. Og tipset er faktisk enkelt.
Ta kleshengeren som henger bakerst i skapet, og som du aldri bruker, og rull lysslyngen opp på den. Da blir den enkel å rulle ut neste år – eller henge opp en meter om gangen.
Nå har du pakket bort all julepynt. Da gjenstår det bare å bære kassene opp på loftet eller ut i skapet.
Her finner du alt Biltema tilbyr for oppbevaring i hjemmet. Både store og små oppbevaringsbokser, bed rollers og mye mer. Alt du kan trenge for å oppbevare julepynten.
God romjul fra alle oss hos Biltema.