6 fisketips for nybegynneren
1. Fiske på riktig tid av døgnet
Når været er kjølig holder fisken seg nær overflaten og under varme sommerdager trives den best nær bunnen. Om sommeren er det om kvelden eller tidlig om morgenen som er den beste tiden for fiske. Det er delte meninger om hvordan fisken oppfører seg når det regner. Noen mener at fisken ikke trives da og at sjansen for å fange dem derfor er minimal. Andre hevder tvert imot at regndråpene pisker opp vannoverflaten og gjør vannet rikere på syre, som igjen gjør fisken livligere og sjansen for et bitt øker. Prøv og se hva som fungerer der du fisker!
2. Velg riktig fiskestang
Som nybegynner er det lett å gå seg vill i jungelen av ulike typer stenger, sneller og annet tilbehør. Men ikke bekymre deg, det er ingen grunn til å kjøpe masse utstyr for å komme i gang med fiske. En god stang for nybegynneren - men også for den erfarne fiskeren - er en haspelstang. En slik stang er utformet slik at det er mindre risiko for at linen floker seg sammen samtidig som det også er lettere å kaste lengre kast.
3. Velg riktig fiskeredskap
Når det er på tide å velge fiskesluk, må du først vite hvilken type fisk du vil fange. En tommelfingerregel er å prøve å finne et sluk som ligner det fisken spiser, både i utseende og farge. For stort drag kan skremme fisken vekk, og for lite drag kan i stedet virke uinteressant. I varmere vann bør du satse på en line med mer bevegelse, og i kaldere vann er det bedre med en som beveger seg mindre.
4. Fisk effektivt med viftekast
Å fiske med viftekast betyr, akkurat som det høres ut, at du kaster i vifteform. Hvis du fisker fra land, kast ditt første kast litt til venstre og jobb deg deretter til høyre. Når viften er ferdig og du har fisket området, kan du gå til et nytt sted og gjenta prosedyren. Det kan være nyttig å tenke på at 90 % av fisken er i 10 % av innsjøen, og det er viktig å hele tiden bevege seg for å lokalisere dem.
5. Skriv fiskedagbok
Når du lykkes med å få et napp, er det vanligvis ikke bare et lykketreff, men det kan også være vanskelig å vite hva du gjorde riktig. Når du får fangst kan det derfor være lurt å notere klokkeslett, dato, plassering og hvilket utstyr du brukte. Når du har samlet inn nok data, kan du kanskje finne en sammenheng mellom hvordan du fisker og når du fanger.
6. Å introdusere barn for fiske
Er du selv en erfaren fisker og ønsker å introdusere barna dine for interessen? For et barn kan det være både morsomt og motiverende å skaffe seg for eksempel en egen boks med fiskesluk og kroker. Da er det selvsagt også viktig å formidle viktigheten av å behandle spisse kroker og andre gjenstander med forsiktighet. Og før det er på tide å dra på den første fisketuren kan det være greit å trene på å kaste med stanga uten krok sammen på for eksempel en plen eller gårdsplass for å få en følelse av stanga.