Ekle kryp og skadedyr på besøk? Slik blir du kvitt dem

Mygg, brunsnegler, sølvkre og mus/rotter kan være irriterende og ubehagelige. Heldigvis kan det enkelt forebygges.
102212

Det er vanskelig å slippe unna de små irriterende skapningene, og de fleste vil nok være enige i at synet av sølvkre som beveger seg over badegulvet er ubehagelig, eller brunsnegler som gnager på favorittplantene i hagen om sommeren er frustrerende.

Sommer og høst er de tidene på året når skadedyrene ofte er mest aktive. Heldigvis er det mange effektive metoder for å bekjempe dem!

Irriterende kryp ute

Det er få ting som kan være mer irriterende enn mygg, selv om den heldigvis ikke utgjør en farlig trussel i Norge. Likevel plager den mange gjennom sommeren og høsten.

En enkel og rimelig løsning for å beskytte hjemmet ditt er å bruke klassisk insektsnetting på vinduene. Om du også vil tette ytterdøra er myggforhenget midt i blinken.

Skal du virkelig gå til verks, er en mygglampe et must! LED-lampen bruker UV-lys til å lokke til seg mygg, og uskadeliggjør den med et elektrisk støt når den nærmer seg lyset. Denne kan også også brukes som en vanlig LED-lampe. Perfekt å ha med seg på campingtur eller ute på verandaen eller uteplassen om sommeren og utover høsten.

Vi slår også et slag for myggracketen. Den har et finmasket elektrisk nett som gjør den svært effektiv. Perfekt til grillkvelden eller foran bålet på telttur.

En større variant er denne effektive insektsfella. Insektsfella kan brukes frittstående, monteres på vegg eller henges fra taket, og den kobles til en vanlig stikkontakt ved hjelp av støpselet.

Husk også myggnetting til teltet om du skal på tur - en billig forsikring mot myggstikk! Myggnettet passer til et tomannstelt, og med den praktiske pakkposen får det enkelt plass i sekken.

Er du plaget av myggens store fetter, vepsen? Fortvil ikke! Med en insektsspray blir du kvitt den flygende plageånden. Genial å bruke i spisskammerset, kjelleren - eller ved uteplassen. Sprayen tar seg også av fluer og andre irriterende plageånder.

102240

Slimete hageinvasjon

Sliter du med brunsnegler i hagen? På sommeren utgjør den irriterende brunsneglen et stort problem for mange hageeiere i landet. Grønnsaker, jordbærplanter, blomsterløk og planter med skjøre blader er spesielt utsatt for den slimete skapningen. Brunsneglen kan også legge opp til 400 egg, noe som gjør at den forplanter seg raskt.

Det er flere måter å forebygge mot snegleangrep, og det enkleste tipset er rett og slett å holde hagen ren og ryddig. Klipp gresset jevnlig og fjern råtne planter.

Om du ikke har tilgang til Ferramol (middel som tar knekken på sneglene), kan du sette ut sneglefeller fylt med øl. Alkoholfritt øl fungerer også fint ettersom det er malten i ølet som gjør jobben! Brunsneglen elsker nemlig øl, og blir tiltrukket av lukta. De kryper ned i fella og kommer ikke ut igjen. Her kan du bruke en avklippet 1,5 liters brusflaske, eller en annen beholder med bratte vegger.

102236

Et smart triks for å holde sneglene unna plantekasser, krukker eller inngjerdede blomsterbed, er snegleteip/kobberteip. Denne lager en barriere som sneglene ikke liker, og plantene får være i fred. Du kan også bruke kobbertrå på mindre krukker.

Om du ikke ønsker å fikse dette selv, kan du heller bruke en ferdig sneglekant til plantekassene. Disse hindrer sneglene og klatre opp i plantekassa.

Irriterende kryp også inne

Plageånder kan dukke opp ikke bare utendørs, men også inne i boligen din. Mange har opplevd å finne sølvkre eller skjeggkre i hjemmet - da spesielt i dusjen, på kjøkkenet eller i kjelleren. Selv om disse krypene er harmløse, betyr det ikke at de ikke er ekle å finne hjemme.

I tillegg har det de siste årene kommet en tredje slektning som har gjort seg bemerket i norske boliger – perlekreet. Uheldigvis kan det vise seg at perlekreet er enda mer utfordrende å bli kvitt sammenlignet med skjeggkre og sølvkre. Dette skyldes at de er mindre og derfor vanskeligere å oppdage.

102228

Slik blir du kvitt kreene

Det finnes flere ting du kan gjøre for å bli kvitt disse krypene. Forebyggende tiltak er å opprettholde god hygiene og orden, samtidig som man sørger for god ventilasjon på bad og våtrom for å redusere fuktighetsnivået. Det er også viktig å utføre grundig rengjøring i hjørner og kroker, da det er der krypene ofte trives og der det kan samle seg støv.

Mange har erfart at spesielt skjeggkre ofte finner veien inn i boligen gjennom pappemballasje. Derfor er det viktig å være oppmerksom når du handler varer som er pakket inn i papp. En god forholdsregel er å pakke ut varene utendørs eller å kvitte seg med pappemballasjen så snart som mulig for å unngå at krypene kommer inn i huset.

Hvis du allerede har oppdaget krypene i hjemmet ditt, er det en god idé å sette ut feller. En effektiv metode er å bruke pakketeip på dørstokker og lister der du vet at krypene ferdes. Gjør teipen dobbeltsidig ved å teipe en lang remse i «ring» med klistersiden vendt ut. Når krypene beveger seg over teipen om natta, vil de bli sittende fast.

Du kan også forebygge med en tetningslist med børst under dørene.

102224

Tips mot fluer

For irriterende småfluer og blomsterfluer i vinduskarmen, anbefaler vi denne smarte fluefella. Den spiralformede klisterfella er enkel å henge opp med krok og kan brukes alle steder hvor du har problem med fluer.

En annen effektiv metode er å blande litt eplecidereddik med en dråpe oppvaskmiddel i en liten skål. Fluene blir tiltrukket av denne blandingen og blir fanget og sittende fast i skålen. Ellers vil også en god gammeldags fluesmekker gjøre jobben.

Et annet lurt triks mot fluer er en klisterfelle. Denne plasseres i blomsterpotter innendørs eller på balkongen, og den gule fargen tiltrekker seg insekter og andre skadedyr som setter seg fast på den klebrige overflaten.

102220

Bli kvitt mus og rotter

De fleste eldre hus opplever mus utover høsten, og kanskje spesielt på vinteren når det er kaldt ute og gnagerne trekker inn i varmen. Varme og enkel tilgang på mat er grunnen til at vi får de ubudne gjestene i hus.

En genial dings for å forebygge at musa kommer inn er noe så enkelt som en løvbeskytter. Denne brukes egentlig i takrenner, men er perfekt for å tette åpninger for eksempel under kledningen på huset eller andre åpninger som er større enn 5 millimeter.

Ta også en runde i huset og let etter avføring etter musa. Dette er som oftest på loftet, i kjellere eller i nærheten av matoppbevaring. Plasser deretter musefeller strategisk i område. Mange tror at ost er det beste åtet, men det stemmer ikke. Prøv heller med peanøttsmør!

Et annet alternativ for å bli kvitt mus er vippefella. Denne plasseres på en 10 litersbøtte og utstyres med åte. Musen vil deretter fanges levende i fella.

Har du et rotteproblem i stedet for mus, må det større skyts til. Da vil en solid rottefelle gjøre jobben. Bor du i tillegg i et område med mye rotter - hold dolokket i leiligheten/huset igjen. Rotter kan komme inn i boligen gjennom kloakken.

Noen har også problemer med jordrotter i hagen - spesielt de med robotgressklipper. Jordrotter elsker nemlig å gnage over den nedgravde tråden som avmerker hvor gressklipperen skal kjøre.

Bruk derfor en jordrotte-/gnageskremmer. Denne smarte dingsen avgir en ultralyd som holder skadedyr som muldvarp og jordrotter unna. Lyden er ufarlig for dyrene.

Har du nyplantede trær i hagen, kan en gnagebeskyttelse være lurt. Det stive plastnettet beskytter stammen på trær, og passer stammer med diameter inntil 6 cm.

102216

Andre skadedyr

Andre insekter, som for eksempel maur, har en tendens til å trenge seg inn i huset gjennom sprekker og åpninger. Dette kan føre til skader når de gnager på trevirke og isolasjon. For å bli kvitt maurproblemet, kan du bruke maurmiddel i form av finmalt granulat som spres som agn rundt maurtuen eller på steder der du ser mauraktivitet. Dette tiltaket hjelper til med å bekjempe maur og forhindre ytterligere skade.

Du kan også sette ut en maurboks for å bli kvitt de ubudne gjestene.

Relaterte artikler

Insektshotell

Insektshotell

Har du en hage der du ønsker mer biologisk mangfold? Da er insekthotellet et relativt enkelt, men samtidig effektivt sted å starte, enten du har en stor eller liten hage – og uavhengig av om du har erfaring med hageprosjekter fra tidligere. Les tipsene her.

Slik blir du kvitt maur

Slik blir du kvitt maur

Har du lagt merke til små hauger med sand i nærheten av panelene dine? Eller vrimler det med maur på kjøkkengulvet? Maur i huset er et problem som mange huseiere støter på – les tips om hvordan du kan bli dem her

Få en vill hage med biologisk mangfold

Få en vill hage med biologisk mangfold

Vakre blomster, uberørte områder og mer biologisk mangfold. Det er det insektene trenger. Mange tusen insekter og småkryp er truet fordi de ikke har noe sted å leve i naturen. Les om hvordan du skaper en "levende villmarkshage" her.