Dyrking på balkongen – en grønn oase i byen

Dyrking på balkongen – en grønn oase i byen

Ikke la mangel på hage hindre deg i å skape en grønn oase full av planter og vekster. Du kan nemlig nyte nydyrket og kortreist – selv på en balkong! På balkongen gjelder det å benytte seg av hver kvadratmeter ved hjelp av planlegging og riktig innredning. Vil du begynne å dyrke? Ikke noe problem – du kan gjøre det meste på balkongen!

Godt å vite

Før du begynner å dyrke på balkongen, kan det være lurt å ta en titt på reglene for borettslaget. Det er for eksempel ofte regler for om du kan henge opp verandakasser på utsiden av rekkverket. Husk også at jord i store kasser eller potter kan bli svært tung, så finn ut om balkongen tåler vekten. I tillegg anbefaler vi at du ikke setter potter rett på betonggulvet, siden fuktigheten fra jorden kan lage merker. Legg isteden fine treheller på gulvet. De både beskytter og skaper et koselig inntrykk. 

Vårt utvalg av treheller.

61108

3 grønnsaker du kan dyrke på balkongen:

 1. Tomater
  Busktomater eller kirsebærtomater er perfekt til balkongen, siden plantene ikke blir så høye. Hvis planten begynner å henge, trenger den mer vann. Hos Biltema finner du praktiske tomatpotter som har både vanningshull og støttepinner til planten. 
  Finn tomatpotten din blant vårt sortiment av potter

 2. Paprika og Chili
  Hvis du skal plante paprika- og chilifrø, bør du så dem innendørs tidlig på året. Men hvis du foretrekker det, kan du også kjøpe ferdige planter. Plantene bør stå slik at de ikke utsettes for direkte sol eller kraftig vind, siden det kan skade bladene. På varme sommerdager må du holde øye med jorden. Den skal holdes fuktig.
  Vårt utvalg av vannkanner

 1. Bønner og erter
  Bønner og erter er ganske enkle å dyrke, og de trives best i direkte sollys og godt drenert jord. Hold oversikt over hvilke sorter du kjøper, og om de skal klatre når de vokser. I så fall kan du kjøpe en espalier og sette i potten, slik at det blir enklere for dem å klatre. Husk å plassere espalieret slik at det ikke skygger for de andre plantene.

  Ta en titt på vårt utvalg av espalierer

Drivhus på balkongen

Du kan naturligvis plante andre ting enn grønnsaker på balkongen også, for eksempel blomster eller urter. Et godt tips er å kjøpe et lite drivhus som du kan plante middelhavsurter i – for eksempel lavendel og timian, eller hvorfor ikke litt rosmarin? Urter liker ikke å være våte, som kjøp en potte som lar vannet renne unna.

61109

Innred balkongen

En feil mange gjør når de skal dyrke på balkongen, er å kjøpe for små potter. Husk at planter trenger mye næring, vann og plass for å trives. Hvis du har en større balkong, kan det hende du til og med får plass til en plantekasse eller et plantebord?

Men midt i alt det grønne vil man også kunne sitte og nyte den vakre balkongen sin, ikke sant? Derfor kan du innrede den med et praktisk og fint kafébord med tilhørende stoler, eller loungemøbler hvis du har plass til det.

Du kan skape en grønn og koselig balkong selv om den ikke har plass til store potter eller bord og stoler. Et balkongbord som du fester i rekkverket, er perfekt når du vil nyte kaffen utendørs.

Lag plass

Du kan skape en grønn og koselig balkong selv om den ikke har plass til store potter eller bord og stoler. Et balkongbord som du fester i rekkverket, er perfekt når du vil nyte kaffen utendørs

Ta en titt på vårt store utvalg av utemøbler til balkongen din

Smarte balkongkasser

Du kan også kjøpe verandakasser, som du kan plante fargerike blomster i, slik at du får plass til møblene på balkonggulvet.

Finn verandakasser, krukker og blomsterpotter

Legg gulv på balkongen

En faktor som også enkelt øker kosefaktoren, er å legge treheller eller gulvfliser på balkongen. I tillegg til å beskytte betonggulvet mot merker, skaper det en varmere og mer hjemmekoselig følelse.

Finn din favoritt blant trehellene i sortimentet vårt.

Når kvelden kommer smygende og du vil sitte ute på balkongen og beundre utsikten eller kjenne duften av plantene dine, er det alltid koselig med belysning. Ram inn balkongen med en lysslynge for å sette stemningen.

Som du ser er ikke en balkong en unnskyldning for å ikke bruke de grønne fingrene! Balkongen har nemlig et stort potensial, og det er enkelt å gjøre den både hjemmekoselig og grønn. Så gå ut og skap din egen grønne oase.

Relaterte artikler

Dyrkingskassen - en kjøkkenhage i miniatyr

Dyrkingskassen - en kjøkkenhage i miniatyr

Dyrk i en dyrkingskasse eller minidrivhus. Her kommer våre beste tips og triks for din egen kjøkkenhage i miniatyr! t

Lokk til plantekasse - slik gjør du!

Lokk til plantekasse - slik gjør du!

Bygg ditt eget lokk til plantekassen og lag et minidrivhus!

5 tips til oppussing av hjemmet, etter at barna har flyttet hjemmefra

5 tips til oppussing av hjemmet, etter at barna har flyttet hjemmefra

Når barna flytter hjemmefra så kan huset føles tomt, men det er også en unik mulighet til å pusse opp og forandre på ting i hjemmet.