Gjør det med lim! – et godt alternativ til skruer og spikere

Gjør det med lim! – et godt alternativ til skruer og spikere

Lim kan erstatte både skruer og spikere når du skal feste eller sammenføye ting.

Mange kjenner til det vanlige hvite snekkerlimet som brukes til å lime sammen treverk eller andre former for lim som brukes i hjemmet, deriblant superlim og tradisjonelt hobby/-papirlim. Dagens utvalg inviterer imidlertid til en mye mer utstrakt bruk av lim til mange forskjellige oppgaver.

Det finnes for eksempel konstruksjonslim som limer meget sterkt og som egner seg til flere oppgaver i og rundt hjemmet. Konstruksjonslimet kommer i patroner som brukes sammen med en fugepistol. Eksempler på bruksområder er:

Når bør jeg bruke konstruksjonslim?

  • Liming av listverk
  • Montering av tre- eller sementbaserte bygningsplater
  • Liming av ulike typer metall
  • Montering av knagger, kroker eller liknende
  • Montering av speil og glass

En stor fordel med å bruke lim til montering av for eksempel lister er at du slipper å sparkle spiker- eller skruehull i etterkant. Metoden egner seg spesielt godt til festing av lister på vegger i harde materialer som betong, der alternativet som regel er å bruke plugg og skruer eller betongspiker. For montering av knagger, kroker og lignende på våtrom er den store fordelen at du slipper å bore eller skru i membran. Det gjør det også enklere å flytte på knaggene på et senere tidspunkt.

Du får også tak i konstruksjonslim med kort herdetid. Det er spesielt praktisk dersom du limer taklister eller monterer andre ting på vertikale flater. Superlim, epoksylim og kontaktlim har også kort herdetid.

Selv om konstruksjonslim er allsidig, er det imidlertid ikke gitt at du skal bruke det til alt mulig. Det finnes nemlig spesialprodukter for en del oppgaver, eksempelvis:

Spesiallim for enkelte bruksområder

  • Sponplatelim for montering av sponplate
  • Steinlim for montering av murblokk
  • Lim til glassbyggerstein

I tillegg finnes det blant annet lim for tekstiler, plast, stål og våtromsfolie, samt mer kjente ting som tapetlim og flislim. Derfor er det lurt å sjekke ut hvilket lim som passer til ditt bruksområde før du handler det du trenger.

Tips til riktig liming

 Når du skal lime noe, er det ikke bare å klemme ut en passende mengde lim og la det stå til. For det første må du sørge for at flatene som skal limes, er rene. Er flatene ujevne, bør du pusse eller slipe dem ned før du limer.

  1. Det er ikke slik at limfugen blir sterkere jo mer lim du bruker. For mye lim kan faktisk gi en svakere limfuge. Bruker du korrekt mengde, kan du derimot oppnå en fuge som er sterkere enn materialene som limes sammen.

  2. Limforbruket varierer med type materialer som skal limes og hva slags lim du bruker Påføringen varierer også – noen ganger skal du bruke fugepistol, noen ganger sprayes limet på og noen ganger skal det strykes ut med en pensel. Det smarteste er å lese på forpakningen, slik at du får en pekepinn på mengde og påføringsmetode.

  3. Ofte må du sette de limte gjenstandene i spenn mens limet herder. Det er flere måter å gjøre det på. En limklemme kan være praktisk dersom du limer to tynne gjenstander, men du kan også bruke maskeringsteip, lerretsteip, tvinger eller tunge gjenstander. Skal du lime sammen brede gjenstander kan en limknekt brukes. Hva som passer best avhenger av hva du limer, hvor det limes og hvor raskt limet herder. Det kan godt hende du må være litt kreativ for å finne den beste løsningen.

  4. Til sist er det viktig at du lar limet herde og ikke belaster limfugen før den har herdet fullstendig, og vi anbefaler at du venter opptil et døgn.

 

Relaterte artikler

Syv klassiske maletabber

Syv klassiske maletabber

Unngå maletabbene, vi hjelper deg. Få våre beste tips her!

Slik pusser du opp hjemme - gjør det selv

Slik pusser du opp hjemme - gjør det selv

Er det på tide å pusse opp? Hvorfor ikke gjøre det selv? Vi hjelper deg!

Tips for orden i hjemmet

Tips for orden i hjemmet

Her deler vi noen praktiske løsninger for mer orden i hverdagen!