Guide til forspiring av grønnsaker

Selv om vinteren ikke har sluppet taket ennå, kan du allerede nå begynne å så frøene til dine egne deilige grønnsaker, slik at du får en kickstart på kjøkkenhagen – enten innendørs eller i et drivhus. Trikset kalles forspiring, og Per Normann, som er hus- og hageekspert hos Biltema, forteller at man får flere fordeler ved å forspire frøene sine.

– Hvis man vil ha en god start i hagen om våren, er det lurt å forspire. Da hjelper man de små frøene i gang, slik at de er bedre rustet til å klare seg når de plantes ut i hagen, der været kan være veldig skiftende, sier han.

Hjemmedyrking er en avslappende hobby for mange, og det kan det bli for deg også. På denne siden har vi skrevet en utførlig guide med generell kunnskap og gode tips, slik at du kan komme i gang med forspiring. Du får informasjon om hvilke grønnsaker det er enklest å starte med, slik at du kan få en god opplevelse.

Hva er forspiring?

Alt starter med et lite frø. Et frø som trenger de riktige forutsetningene for å vokse seg stort og sterkt nok til å kunne gro grønnsaker. Frøet sås i en liten potte eller i jorden, og så trenger det tid til å vokse før det må plantes om til en større potte eller et bed. Avhengig av sorten kan forspiring være komplisert, og derfor velger mange å kjøpe grønnsaksplanter som allerede er forspiret. Men hvis du starter med et enkelt grønnsaksfrø og setter deg grundig inn i hvordan du gjør det, kan forspiring være en god og givende opplevelse.

Når skal jeg forspire?

Forspiring foregår vanligvis i løpet av våren, siden grønnsaksplanten trenger tid til å vokse seg stor nok til å kunne plantes om. Men i realiteten avhenger det av hvilken plante du vil forspire. Nedenfor ser du i hvilke måneder du kan starte hvilke forspiringsprosesser. Du kan også lese på frøposene for å finne ut når de bør forspires og plantes om.

  • Januar og februar: Artisjokk og chili kan du med fordel begynne å forspire allerede i januar og februar. Det skyldes at de er motstandsdyktige mot kulde, og at de krever en lang sesong. I slutten av februar eller starten av mars kan du også forspire settepoteter hvis du vil høste inn poteter litt tidligere enn det som er vanlig.
  • Mars: I mars, når temperaturene har steget litt, er det muligheter for enda mer forspiring. I mars kan du blant annet forspire kålsorter som brokkoli, hvitkål, blomkål, grønnkål, spisskål, palmekål og rødkål, samt selleri, løk, purreløk og tomater.
  • April: Hvis du vil dyrke agurk, squash, mais, gresskar og diverse urter, bør du gjøre det i april. Disse frøene spirer raskt, og derfor trenger du ikke å starte tidligere, siden du uansett ikke kan plante dem ut i hagen eller drivhuset ennå.
  • Mai: I mai kan du flytte de forspirede plantene utendørs, siden det er liten sannsynlighet for kuldegrader. Mange grønnsaksplanter tåler ikke frost, og derfor må de ikke plantes ut for tidlig. Men hvis det likevel kommer frost, kan du prøve å dekke dem til med fiberduker, som i enkelte tilfeller gir god nok beskyttelse til at planten overlever.
97584

Forspiring i potter eller minidrivhus

Det beste er å forspire plantene innendørs, slik at du kan kontrollere hvor mye varme, lys og vann de får – noe som er avgjørende for veksten. Hvis du har noen små potter i boden, kan du med fordel bruke dem til forspiringen. Du kan også kjøpe forspiringspakker, også kalt minidrivhus, som har flere små rom, slik at du kan forspire mange planter samtidig. Minidrivhuset leveres vanligvis med et gjennomsiktig lokk som bidrar til å holde inne varmen, akkurat som i et drivhus – derav navnet.

Fordeler med potter

Du får flere fordeler hvis du velger å forspire i potter. En av dem er at frøet har mer plass til å spire, og de kan føre til raskere forspiring. I tillegg slipper du å plante om før planten skal flyttes utendørs. Hvis du bruker et minidrivhus, kan det hende du må plante om til større potter i flere omganger før plantene kan flyttes utendørs.

 Så jo færre ganger du planter om, desto bedre. I tillegg er det mye enklere å få ut planten av en potte med alle røttene intakte, siden du kan snu den på hodet og skyve den ut. Det kan du ikke med et minidrivhus.

Fordeler med minidrivhus

Men det er også fordeler med minidrivhus. Først og fremst er det enklere å skape gode vekstforhold takket være plastlokket som bevarer fuktigheten og varmen. Det er ekstra bra for frø som krever høye temperaturer.

I tillegg bidrar minidrivhus til effektiv utnyttelse av plassen, siden du kan ha 5, 10 eller 20 forspiringer i gang samtidig – på svært liten plass. De tar nesten ikke plass sammenlignet med tilsvarende antall potter. Det kan være en fordel å kjøpe flere forskjellige minidrivhus, slik at du enklere kan ta høyde for de individuelle behovene. Husk å plassere frø med samme vekstbehov i det samme minidrivhuset.

Når forspiringen går galt

Hvis du har prøvd å forspire tidligere, har du sannsynligvis også opplevd mislykkede prosjekter. Kanskje døde den lille planten før den vokste seg stor, eller kanskje kom det ikke en plante fra frøet i det hele tatt. Det er irriterende, men det eneste du kan gjøre, er å prøve igjen. Det viktigste grunnen til mislykket forspiring er mangel på riktig pleie, for eksempel for mye eller for lite vann eller lys. Det kan også hende at frøet ble plassert for dypt.

Frøene har forskjellige preferanser, og de skal vanligvis verken vannes likt eller få like mye sollys. Derfor er det viktig at du begynner med å undersøke frøenes individuelle behov, slik at du kan dekke dem på best mulig måte. Da blir det større sannsynlighet for at de fremtidige forspiringsprosjektene dine lykkes. Senere i guiden kan du lese mer om hva hvert frø trenger.

Velg den riktige jorden: Så- og plantejord

Å velge riktig jord er avgjørende for en vellykket forspiring. Jorden må være lett, fri for sykdommer og inneholde minimal mengde av eller ingen gjødsel. Det er viktig at du bruker en lett jord, siden de unge og svake røttene må klare å trenge gjennom den. Forsøk å unngå gjødsling, siden gjødsel kan brenne planterøttene. Så- og plantejord er den beste jorden til forspiring, og du kan vanligvis kjøpe den på samme sted som du kjøper frøene dine.

Merk: Du må aldri bruke overflødig pottejord du har stående hjemme, til plantene dine. Den jorden har veksthemmende egenskaper for frø og forspiring.

Slik dyrker du enkle grønnsaker

Selv om mange grønnsaker krever en del tid, tålmodighet og grønne fingre, er noen mer tilgivende og enklere å dyrke enn andre – selv i det nordiske klimaet. Hvis du ikke har mye erfaring med forspiring og dyrking, kan det derfor være en fordel å starte med noen av de enkle grønnsakene til både opphøyde bed og drivhus. På den måten får du noen suksessopplevelser, slik at du holder motivasjonen oppe.

Poteter: Enkel og trygg grønnsak

Poteter er en viktig de av måltidene, og i Norge har vi dyrket dem siden 1600-tallet. Poteter er en av de enkleste grønnsakene å forspire og dyrke. Men du trenger plass.

Forspiring av poteter

Forspiring av poteter fungerer på en annen måte enn for andre grønnsaker, siden du ikke bruker frø, men i stedet bruker settepoteter. Kjøp en pose med settepoteter, og legg dem i en kasse eller balje med god plass og god tilgang til lys. I tillegg må det være kjølig. I løpet av en måned vil små spirer sakte vokse ut av potetene, og deretter kan de settes i jorden. 1–2 centimeter er en god lengde. Hvis de blir lengre, kan det hende de knekker når de legges i jorden.

Før du setter potetene i jorden, må du sørge for at kjøkkenhagen eller det opphøyde bedet får masse kompost eller gjødsel, slik at potetene får mest mulig næring til å vokse. Det er også lurt å avdekke området et par uke i forkant, slik at jorden blir varmet opp.

Sette poteter

Hvis du vil sette tidlige poteter i marsk, må de settes med 40 cm mellom radene og 30 cm mellom hver potet i samme rad. Husk at plantene vokser seg store i løpet av de 80–100 dagene det går før potetene er ferdige. Sene poteter, som settes i midten av april, krever mer plass. Her bør du ha 35 cm mellom hver plante på en rad, og 50–60 cm mellom radene. I tillegg bør potetene settes i 10–15 cm dybde.

Squash og gresskar: Morsomme og enkle alternativer

Squashplanten er enkel å dyrke, og den gir utrolig mye avling i løpet av sommeren. Derfor bør du nøye deg med et par squashplanter, slik at du får en passende mengde. Gresskarplanten har de samme egenskapene når det gjelder forspiring og dyrking, men de høstes først i løpet av høsten, og det kreves en kjærlig hånd i løpet av prosessen for at du skal lykkes.

Forspiring av squash og gresskar

Begynn å forspire squash- og gresskarfrøene i april – enten i en potte eller i et minidrivhus. Det er alltid lurt å så mange frø – flere enn du trenger – i tilfelle noen av dem dør underveis.

Så frøet i cirka 2 cm dybde i god og fuktig jord. Jorden må holdes fuktig hele tiden, slik at frøet ikke tørker ut. Etter en ukes tid vil du se planten skyte opp, og etter et par uker er den stor nok til å kunne plantes ut. Følg med. Hvis squash- eller gresskarplanten har fått tre store blader, er den klar.

Plante ut squash og gresskar

Squash- og gresskarplanter tåler ikke frost, så vent med å sette dem i jorden til du er sikker på at det ikke kommer mer frost. Hvis du har flere planter, må du sørge for at det er minst én meter mellom dem, siden de blir kjempestore. Spesielt gresskarplanten har en tendens til å gro flere meter lange stengler som snor seg i flere forskjellige retninger. Sørg for at de får godt med vann, spesielt på ekstra varme dager, og hold øye med uttørkede blader.

Grønnkål: En givende og takknemlig plante

Grønnkål er en robust og hardfør plante som trives i det nordiske klimaet, og som kan høstes hele vinteren. Den er utrolig næringsrik og gir masse avling i løpet av sensommeren og høsten. Derfor er den et flott tilskudd til kjøkkenhagen. Du trenger ikke mange grønnkålplanter for å få en god avling, siden de vokser seg både store og fyldige.

Forspiring av grønnkål

Du kan så grønnkålfrøene rett i jorden utendørs, akkurat som med mange andre typer frø. Men resultatet samt frøets vekstforhold blir bedre med forspiring innendørs. Start gjerne forspiringen i mars, og deretter kan du plante ut grønnkålen etter fem til åtte uker. Så frøene i 2 cm dybde, og hold øye med temperaturen i forspiringsprosessen – den bør ikke overstige 20 grader. Høyere varme gjør det vanskeligere for spirene å vokse.

Plante ut grønnkål

Når plantene skal ut i kjøkkenhagen, bør du holde en avstand på 60 cm mellom radene og 50 cm mellom plantene. Grønnkålplanten kan vokse seg stor, så den trenger god plass å boltre seg på.

Tomater: Den enkle favoritten

Er du glad i tomater og vil gi deg i kast med dyrking i drivhus, er denne allsidige grønnsaken et naturlig valg. Det finnes mer enn ti forskjellige tomatsorter, så du trenger bare å velge én eller flere av favorittene dine.

Forspiring av tomater

Du kan allerede begynne å forspire tomatfrøene i midten av mars i en potte eller et minidrivhus med så- og plantejord. Tomatfrø skal sås ved 1 cm dybde, og etter cirka fem uker kan du plante dem ut i drivhuset. Sørg for å holde jorden fuktig, men unngå å overvanne.

Tips: Du kan enten bruke en forstøver til å fukte jorden lett, eller du kan vanne jorden fra undersiden hvis det er hull i bunnen av potten eller brettet.

97585

Plante ut tomater

Selv om mange velger å dyrke tomater i drivhus med selvvanningskasser, kan du også gjøre det i opphøyde bed og krukker. Det viktigste er at du planter tomatplanten dypt i jorden, slik at bare halve planten er synlig over jorden. Hvis du bruker opphøyde bed eller drivhus, må du plante med en avstand på 50–100 cm, slik at de får plass til å vokse.

Forspiring av økologiske grønnsaker

Hvis du og familien har fokus på økologi, er det enda en god grunn til å dyrke deres egne grønnsaksplanter. Da kan du være sikker på at både jord, frø, gjødsel og grønnsakene du får, er økologiske.

Økologisk jord inneholder ikke syntetiske plantevernmidler eller genetisk modifiserte organismer, noe som betyr at grønnsakene du dyrker blir så naturlige som mulig. Økologiske frø kommer fra planter som er dyrket uten bruk av kunstige kjemikalier, og derfor er de sunnere for både deg og miljøet. Økologisk gjødsel, som ofte er laget av komposterte plantematerialer eller dyreavfall, tilfører jorden næringsstoffer på en naturlig måte, noe som hjelper plantene med å vokse seg sterke og sunne.

Forspiring med økologiske materialer krever samme mengde vann, lys og generell pleie som ikke-økologisk forspiring. Den spirende plantens grunnleggende behov er de samme uavhengig av om materialene som brukes, er økologiske.

Få flere gode hagetips hos Biltema

Hos Biltema har vi et helt univers av tips til hagearbeid, som du kan dykke ned i hvis du vil få mer orden på hagen. Du kan for eksempel lese hvordan du vedlikeholder plenen, slik at den blir flott, samt hvordan du kvitter deg med hurtigvoksende ugress.

Men det stopper ikke der. Biltema har også laget en uunnværlig guide til bekjempelse av skadedyr som truer de opphøyde bedene dine. På den måten slipper du å bekymre deg for at skadedyr ødelegger all innsatsen du har lagt i forspiring og dyrking.

Vil du ha hagetips for hver måned gjennom hele året? Da bør du ta en titt på Biltemas hagekalender.

Relaterte artikler

Alt du trenger å vite om å klippe bøkehekken

Alt du trenger å vite om å klippe bøkehekken

I vår guide får du vite alt du trenger om når, og hvordan, bøkehekken skal beskjæres.

Hagepumper – en hjelpende hånd i hagen og hjemmet

Hagepumper – en hjelpende hånd i hagen og hjemmet

En hagepumpe kan være et effektivt og praktisk verktøy når du skal transportere og fjerne vann fra ett sted til et annet, enten du skal tømme et basseng, vanne grønnsakshagen eller kanskje redde en kjeller fra oversvømmelse.

Når planterer man en hekk?

Når planterer man en hekk?

Er du i tvivel om når man kan plantere en hekk? Når på året er det best å plantere hekk og hvordan gjør man egentlig? Vi gir deg svaret i vår guide.