Plukke sopp og bær

Plukke sopp og bær

Bær- og soppsesongen er her! Endelig, sier alle innbitte bær- og sopplukkere. De som ikke er like erfarne med å plukke bær og sopp, spør isteden hvor, når og hvordan de kan ta del av skogens delikatesser.

Ta det helt med ro! Her finner du alt du trenger å vite om bær- og sopplukking, enten du er nybegynner eller erfaren. Sjarmen med å plukke bær og sopp er at det er tilgjengelig for alle, gratis og vanligvis fører til en koselig dag i skog og natur.

Plukke sopp – hvor finner jeg dem?

Høsten er her, og det betyr at de fleste sopper er klare til å plukkes, renses og spises! Etter regn kommer solskinn – eller sopp? En ukes tid etter et kraftig regnskyll er nemlig det perfekte tidspunktet å gå på sopptur på. Da vil soppene ha begynt å dukke opp i skogen. Men du bør ikke gi deg ut på tur i regnet. Det optimale været for å plukke sopp er en overskyet dag uten regn, siden fuktigheten kan forringe soppenes kvalitet. Sopp vokser i de fleste skoger, men du finner flest sopp i en fuktig skog. Sopp trives i mose, under løvdekke og i nærheten av innsjøer. 

Kjekt å ha når du skal plukke sopp

  • Klær etter været. Kle deg lag på lag.
  • En soppkniv. Slik at du kan skjære og rense soppen.
  • En kurv eller papirpose. Sopp må oppbevares luftig, og den trives ikke i en plastpose.
  • Niste. Mat og drikke smaker alltid best ute i naturen, ikke sant? 
  • En ladet mobiltelefon, alternativt et kart eller GPS. Slik at dere ikke går dere vill på turen.

Hvilke sopper kan jeg plukke? 

Det er alltid lurt å ta med seg en soppbok når du skal ut på jakt, slik at du vet hvilke sopper du kan spise. En regel er å bare plukke sopp som du er sikker på at man kan spise. I Norden har vi over 10 000 sopparter, og rundt 100 av dem er gode matsopper. Med andre ord finnes det mange sopper du ikke bør putte i munnen.

Ett tips er å plukke hele soppen fra bakken, slik at du ser hele foten. Da blir det enklere å finne ut hvilken sopp det er. 

Grovrensing i skogen

Et tips er å grovrense soppen allerede i skogen, slik at du slipper å bære med deg unødvendige rester hjem. Når du renser, må du ta vare på de friske delene. Se etter insektegg, og fjern delene av soppen som har blitt angrepet av insekter. Får du lyst til å lage soppen med en gang? Ta med deg en primus og lag lunsj ute i naturen!

Kjøp ditt stormkjøkken her

66427

Kurv - Legg soppen i en praktisk soppkurv

66428

Steke sopp - Ta med utstyr for å tillage soppen i skogen

Plukke bær 

Å plukke bær er en win-win-aktivitet. Du kommer deg ut i naturen og får masse frisk luft, samtidig som du (forhåpentligvis) finner masse søte og deilige bær! Om høsten finner du blant annet blåbær, tyttebær, bjørnebær og multe i de bærrike skogene. 

Bærplukker og bærrenser

Du kommer raskt til å bli forelsket i bærplukkeren – berry much! Bærplukkeren gjør det enklere å plukke ville bær, siden du kan plukke mange bær samtidig. Du fører enkelt bærplukkeren gjennom planten, og da rives bærene av og havner i plukkeren. Det kan kreve at du fjerner blad som følger med, men det gjør du enkelt med en bærrenser.

Ta med deg en (eller to) kurver

Husk å ta med deg noe å legge bærene i, for eksempel en bærkurv. Et tips er også å ta med deg forskjellige papirposer, slik at du kan sortere bærene med en gang. Du trenger ikke bare å ta med deg en tom kurv som du skal samle bær i – fyll den med en piknik og noe godt å drikke.

Hva gjør jeg med alle bærene? 

Du kan lage mye godt av bærene dine. Naturligvis kan du spise dem som de er, det er ikke noe som kan slå bær man har plukket selv! 

Du kan også enkelt lage syltetøy eller gelé av bærene.

66425

Syltetøy - Gjør ditt eget syltetøy av bærene du har plukket

Slik lager du syltetøy av bærene dine:

  • Bland bærene med syltesukker i en kjele.
  • Kok opp blandingen under omrøring, slik at bærene slipper væsken.
  • Når bærene har sluppet væsken, lar du dem koke forsiktig i 5 minutter til.
  • Hell syltetøyet over syltetøyglass, og lukk dem. 
  • Oppbevar syltetøyet kaldt.