Slik fjerner du maling

Slik fjerner du maling

Noen ganger vil du kanskje ha frem en original overflate eller du finner ut eksisterende maling sitter så løst at den ikke egner seg som grunnlag for ny maling. I en del tilfeller har overflaten også blitt overmalt så mange ganger at detaljer og profiler nesten er borte. Da kan det være behov for å fjerne malingen og starte på ny frisk. Det finnes et sett metoder du kan benytte deg av:

  • Kjemisk malingsfjerner
  • Varmepistol
  • Skraping

Kjemisk malingsfjerner

Dersom du skal fjerne maling på større flater som en hel dør, kan det være en fordel å starte med en kjemisk malingsfjerner. Den kommer i geleform og er ikke etsende. Geleen er er egnet for å løse opp de fleste typer malinger som olje-, alkyd- og lateksmaling, lakk m.m. malt på tre, metall, stein, betong o.l. Den bør ikke brukes på malte plastflater.

Den er enkel i bruk og første steg er å stryke den på overflaten du skal fjerne malingen på. Bruk gjerne en pensel for å fordele geleen utover. Så lar du den stå og virke helt til malingen begynner å boble, før du finner frem en sparkelspade for å skrape bort den løse malingen. Litt avhengig av hvor mange lag med maling du skal fjerne, kan det være du du må gjenta prosessen flere ganger.

Varmluftpistol

En varmluftpistol kan brukes til mye forskjellig, også malingsfjerning. Den leveres med ulike munnstykker, skrape med tre blad med ulike profiler og en stålsparkel. For malingsfjerning, kan det lønne seg å bruke et bredt munnstykke som fordelen varmen godt på overflaten. Slik bruker du pistolen:

  • still inn ønsket temperatur, slå på pistolen og la den komme opp til full effekt
  • før munnstykket frem og tilbake i en høyde på 8 – 10 cm. over overflaten for å varme opp malingen. Lateksmaling vil typisk mykne når det blir varmt, mens oljebasert maling vil begynne å boble.
  • fjern malingen med en stålsparkel eller skrape

Prøv deg frem på et lite synlig sted først for å se hvilken temperatur som er best og hvordan malingen reagerer på varmen. Ta små områder av gangen og bruk den tiden som trengs for å få et godt resultat - malingsfjerning med varmluftpistol er ikke nødvendigvis gjort i en fei. Når du får dreisen på det kan du øke farten, eksempelvis ved å føre pistolen over overflaten med den ene hånden, samtidig som du går etter med en sparkelspade og fjerner malingen fortløpende med den andre hånden. Husk at varmen fra pistolen både kan lage svimerker i treverket og forårsake brann. Rydd derfor unna ting som kan ta fyr der du jobber og hold pistolen i kontinuerlig bevegelse for å unngå svimerker. Pass på varmen når du jobber nært glass – oppvarmingen kan nemlig føre til så store temperaturforskjeller i glasset at det sprekker. Skraping

Siste metode for å fjerne maling er gjerne også den mest tidkrevende og slitsomme, nemlig bruk av malingsskrape. Den egner seg imidlertid godt dersom du skal fjerne krakellert maling, slik du ofte må før du skal male huset utvendig. Det kan også være fornuftig å bruke skrapen hvis du skal jobbe på små områder der malingsfjerner eller varmluft ikke er så egnet. Ofte må du dessuten finne frem skrapen for å få bort maling fra hjørner eller i profiler selv om først har brukt malingsfjerner eller varmluft.

Her er noen viktige tips til deg som vil bruke skrape for å fjerne maling:

  • Bruk et skarpt blad på skrapen – husk at det går an å kjøpe reserveblad
  • Skrap med jevne og så lange drag som mulig
  • Bruk alltid skrapen i treets fiberretning. Skraping på tvers av fiberretningen kan gjøre skade på treverket


Får du hakk eller riper i treverket når du skraper, kan du forsøke å fukte området ved å legge en klut over. Fuktigheten gjør at treverket utvider seg og at skadene blir mindre synlige. Et annet alternativ er å sparkle over sårene og hakkene. Fliser treverket seg opp er det lurt å gå over over med slipepapir.