Det er kanskje ikke så vanskelig som du tror
Utstyret du behøver er som følger:
- Flislim og fugemasse
- Murerbøtte
- Drill med blandevisp
- Tannsparkel
- Målebånd og blyant
- Fugebrett
- Fugebrett med svamp
- Fugebalje med skylleruller
Det første du må gjøre, er å se an størrelsen på rommet og bestemme deg for hvilket mønster du vil legge flisene i. Her er det viktig å ta stilling til hvordan flisene går opp i både lengde- og bredderetning i rommet. Du vil svært sjelden være så heldig at rommet går opp med hele fliser, så du må som regel tilpasse radene inn mot veggene.
Finn midten
For å gjøre jobben enklere er det lurt finne midtpunktet i rommet først. Det gjør du ved å måle ut til midten av rommet fra to vegger som står vinkelrett på hverandre. Mål gjerne fra flere steder på begge veggene og sett merker på gulvet. Til slutt bruker du en rettholt og streker opp linjer mellom punktene. Du skal ende opp med to streker som møtes i en 90 graders vinkel midt gulvet. Er strekene dine helt rett, er du sikker på at flisene ikke legges skjevt på gulvet.
Så bør du prøvelegge flisene. Da starter du i hjørnet der strekene dine møtes og legger hele fliser så langt du kan ut mot veggene. Bruk fliskryss mellom flisene for å ta høyde for bredden av fugene. Når du kommer til veggene står du høyst trolig igjen med et areal der hele fliser ikke passer inn.
Det peneste sluttresultatet får du ved å ha så lik bredde som mulig på flisene som skal inn mot veggene, så her må du eksperimentere litt ved å flytte flisraden etter midtlinjen til mellomrommet blir likt på begge sider. Fliser som kappes bør helst ikke være smalere enn halvparten av flisens opprinnelige bredde, men i noen tilfeller kan det hende du må inngå et kompromiss.
Den faktiske monteringen
Når du er klar til å faktisk legge flisene, starter du med å blande flislim. Følg instruksjonene på pakningen og bland i henhold til denne. Ofte skal lime hvile i noen minutter etter blanding, for så å blandes enda en gang.
Bruk den slette siden av tannsparkelen for å fordele limet på gulvet. Du bør ikke legge ut mer enn ca. en kvadratmeter flislim av gangen. Når limet er fordelt, snur du sparkelen og tanner det opp med den andre siden. Så legger du ned flisen og vrir den litt rundt i flislimet for å få god limkontakt. Husk å bruke flisekryss mellom flisene for å få riktig fugebredde.
Pass på at flisene ligger jevnt og at det ikke blir høydeforskjeller. Det kan hende du må legge på mer lim enkelte steder og fjerne noe andre steder for å unngå slike forskjeller. Jobber du med store fliser eller på ujevne underlag kan det være lurt å bruke et nivåavstandssett for å få flisene helt i plan.
For å kappe fliser bør du bruke en vannsag eller flisekutter. For mindre tilpasninger kan du eksempelvis bruke flisetang, flisesag eller flisefil. Det finnes også egne typer hullsager til fliser dersom du har behov for å lage hull for rør eller liknende.
Fyll fugene
Når alle flisene er lagt, må flislimet tørke før du kan fuge. Vent gjerne over natten. Bland fugemassen etter instruksjonene på pakningen og bruk et fugebrett for å påføre den. Fugebrettet skal føres diagonalt over flisene for å fylle fugene best mulig. Så lar du det tørke en stund før du gjør siste finish, nemlig å vaske bort overskytende fugemasse.
Til det bruker du et fugebrett med svamp. For å lette jobben bør du ha en fugebalje med skylleruller. Da kan du dyppe fugebrettet i vann og presse det mot skyllerullene for å få ut så mye vann som mulig av svampen. Den skal nemlig bare være litt fuktig. Det er lurt å skylle fugebrettet ofte.
Nå er det kun én ting som gjenstår – å fuge hjørnene mot veggene med silikon eller en annen type elastisk fugemasse. Fugemassen skal være elastisk for å unngå at fugene sprekker opp som følge av bevegelser i overgangen mellom gulv og vegg.