Slik tar du sykkelen med på biltur
Det nærmer seg sommerferie og reise-tid. Ferieklare nordmenn pakker kofferten og drar på bilferie i stadig større grad. Da er det kjekt å kunne ta med seg sykkelen når man besøker byer eller om du befinner deg på vidda og vil nyte naturen på to hjul. Prisklassene er mange og varierte. Tenk igjennom hva behovet ditt er i forhold til antall sykler og sikkerhet.
Slik monterer du
Hos Biltema kan du få kjøpt både enkle sykkelstativ og litt større med plass til flere sykler. Den største modellen har egen skiltplate og lys, med plass til tre sykler. Den slipper du å ta av bilens tilhengerfeste dersom du har en bakluke som går utover.
Aller viktigst når man monterer sykkelstativ på bilens hengerfeste, er at stativet sikres godt. De aller fleste sykkelstativ har en låsefunksjon som ivaretar sikkerheten. Hva er vel mer irriterende enn at du ser syklene i vill ferd i bakspeilet mens du gir gass på motorveien i en ferieklar bil?
Uten hengerfeste
De minste stativene er ofte av saksetypen, kan legges sammen og tar liten plass i bagasjerommet. Skal du på lange turer anbefales at man har et stativ med litt dimensjon, og som gir gode muligheter for skikkelig feste av sykkelen.
Husk på at selv om selve sykkelrammen er festet, så kan hjulene begynne å svinge og rulle når bilen kommer i fart. Fest disse også for å unngå skader på bilen.
På markedet finnes to typer sykkelstativ – til tilhengerfeste og til tak. Er du en av de som ikke har tilhengerfeste, så trenger du ikke fortvile. Takstativene finnes i flere ulike varianter.
God og trygg biltur med sykkel!
NAF sine tips for tilhengerfestestativ:
- Ta av alt løst tilbehør på sykkelen
- Stativ for tilhengerfeste gjelder som last, og man bør ta hensyn til risikoen for skade på bilen før man velger stativ.
- Stativet må merkes med egne lys og skilt dersom bilens fastmonterte blir tildekket av lasten.
- Unngå å dekke til syklene. Den ekstra luftmotstanden kan overbelaste lastestativet.
- Sjekk at syklene sitter som de skal etter en kort kjøretur.