Tid for vindusviskerbytte

Tid for vindusviskerbytte

Vi som bor i Norge vet hvor viktig det er å ha gode vindusviskere i skiftende værforhold, og spesielt under den mørke senhøsten/vinteren. De gir oss bedre sikt, forenkler kjøringen og øker sikkerheten betraktelig. Samtidig kan det føles unødvendig og lite givende å måtte betale for noe som vi ofte anser som en selvfølge. Derfor venter mange for lenge mellom hver gang de bytter viskere og resultatet er at mange kjører under svært dårlige forhold. Bileksperter anbefaler å bytte vindusviskere minst én gang i året. Likevel viser en Biltema-undersøkelse at seks av ti bytter sjeldnere en anbefalingen.

SIKKERHET OG KJØREKOMFORT

Det handler om både sikkerhet og kjørekomfort. Det er tilstanden på gummibladene som avgjør kvaliteten på viskingen. Dårlige vindusviskere fører til dårligere sikt, noe som igjen øker risikoen for ulykker. I tillegg risikerer man å få forelegg hvis man kjører med dårlig sikt.

Dessverre skifter en del bileiere først når sikten er blitt irriterende dårlig. Det finnes til og med de som venter til de hører metallet mot ruta, sier Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema Norge.

PRIS VS KVALITET

Pris gjenspeiler ikke nødvendigvis kvalitet. Er det nødvendig å betale flere hundre kroner for nye vindusviskere? Svaret er nei. Gode vindusviskere trenger faktisk ikke være dyre. Sammenlignet med andre, vanlige byttedeler på bil, koster vindusviskere lite. Det er kvaliteten og ikke nødvendigvis prisen som teller. En NAF-test fra 2015 ga for eksempel Biltemas «Clear Vision-serie» til 160 kroner paret bedre karakter og «mer for pengene» enn de som kostet over tre ganger mer.

«Den får skussmålet «mest for pengene «av vårt testlaboratorium – til tross for at den er testens desidert rimeligste visker. Spesielt er det slitasjestyrke og bestandighet mot UV-stråler i 20 varmegrader som imponerer. Materialkvaliteten fikk karakteren «god», og det samme gjelder selve viskerprestasjonen i samme temperatur.»

VERST OM VINTEREN

Regn, snø og is er en spesiell prøvelse for vindusviskerne og mange bilister ødelegger dem i kulda. Salget av vindusviskere er ganske stabilt året gjennom, med unntak av når frosten kommer på senhøsten. Da registrerer Biltema uker med doblet salg fordi gummien har frosset fast og blitt ødelagt. Harde, slitte blader legger igjen et konstant lag av asfaltfilm og veisalt på frontruta som gjør sikten dårlig.

SPAR PENGER VED Å BYTTE SELV

De dyreste vindusviskerne får du som regel ved å la bilverkstedet gjøre jobben med å bytte dem. Da kan du ende opp med å betale verkstedet 800-900 kroner for en jobb de fleste kan klare selv på få minutter. Resultatet blir det samme, den eneste forskjellen er at lommeboken blir tynnere, sier Bergby. Hans beste tips er å bruke rain-repellent som danner en vann- og smussavvisende glassflate. Etter behandling perler regnvannet seg på ruten, noe som gir stor siktforbedring ved kjøring i dårlig vær. Dette forhindrer også isen å sette seg på ruta.