Tre utendørsaktiviteter du bør prøve

Tre utendørsaktiviteter du bør prøve

Utendørsaktiviteter er oppskriften på en morsom og variert hverdag. Vi har sett på noen aktiviteter som er verdt å utforske.

Prøv noe nytt – Padling!

Det er spennende å prøve noe nytt, og med en kajakk får du opplevd vannet på en helt ny måte. Padling er en aktivitet som passer alle som liker å utforske naturen. 

Kajakk

Det første steget å finne kajakk som passer til forholdet du planlegger å bruke den til. Det finnes flere typer kajakker og hvilken du bør velge avhenger av både bruksområde og ditt padlenivå. Vurder om du ønsker en ordinær kajakk, eller kanskje en oppblåsbar passer ditt behov bedre. Fordelen med en oppblåsbar er at den kan legges i bagasjerommet og blåses opp når du er fremme. Det betyr at den tar lite plass og godt alternativ som mange nybegynnere foretrekker. Foretrekker du en tradisjonell kajakk kan denne tas med på tur ved å festes på taket med en kanoholder og trilles bort til vannet med en kanotralle når du ankommer destinasjonen. På den måten unngår du å bære og trille mer enn du behøver.

Det viktigste til kajakken en er en åre som passer til kajakken og din fysiske styrke. De aller fleste ligger på lenger mellom 215 og 220 cm.

Dersom du ikke har padlet før, så kan det være lurt å ta et sikkerhetskurs der du får opplæring og gjennomgang av det du trenger å vite. Det er også en god idè å melde seg inn i en lokal kajakk-klubb, hvis du virkelig får sansen for padling. 

Bekledning

Bekledningen avhenger av været du skal padle i, og ofte er det varmt nok til en t-skjorte og bukser under utstyret og andre ganger er det nødvendig med våtdrakt og mer utstyr. Sørg for å kle deg etter årstiden, og husk å bruke isolerende undertøy når vannet er under 7 grader, og våtdrakt/tørrdrakt når vannet er under 12 grader. Utenpå drakten må du ha en godkjent padlevest som er tilpasset deg, med oppdrift på minst 50 N og som passer til din kropp. Kjenn på modellen og kjenn etter om den sitter godt og om du har rom til å bevege deg.

Tilbehør

Et utvalg tilbehør som gjør turen sikrere er vanntett mobiletui, vanntett pakkepose til tingene, flytende nøkkelknippe og powerbank som du kan plassere i en vanntett ryggsekk. Da er du sikret at tingene holder seg tørre og minker sjansen for uhell.

Fisking

Fisking er en fantastisk måte å tilbringe tid ute, og du kommer deg bort fra byen. Følelsen av selvfanget fisk til middag er også helt unik. Fisking virker kanskje komplisert når man først prøver det ut, men det behøver ikke å være vanskelig. Med rett utstyr, fiskekort og litt informasjon er du klar for å prøve fiskelykken.

950x580_fisking.jpg

Fritidsfiske er en del av allemannsretten i Norge, men det finnes likevel noen regler. Det første man bør gjøre er å finne ut av hvor man ønsker å prøve fiskelykken og kjøpe fiskekort eller innhente fisketillatelse hos fiskerettshaveren. Det beste er å holde det enkelt og ikke rote seg bort i for mye ekstrautstyr. Pass på at alt på stangen er tilpasset hverandre, uansett om du skal fiske i sjøen eller i ferskvann.

Grunnleggende fiskeutstyr

• Fiskestang
• Fiskeline
• Svivel
• Fiskekrok
• En dupp av plastikk eller kork
• Et utvalg av agn
• Kniv
• Boks med sluker

Fiske i sjøen

Det er gratis for alle å fiske i sjøen såfremt man bruker håndsnøre eller fiskestang. Fra 1. januar 2010 gjelder bestemmelsene om minstemål på saltvannsfisk også for fritidsfiske. Makrell og sei er unntatt regelen om man kan fiske så mye man vil. 

Fiske i ferskvann

Reglene for fiske i ferskvann er annerledes, og reglene er forskjellige fra voksne til barn. Voksne som fisker i ferskvann må kjøpe fiskekort for området det skal fiskes i, og på nettsiden www.inatur.no, kan du kjøpe fiskekort. Barn under 16 kan fiske gratis i perioden 1. januar til 20. august, med fiskestang og håndsnøre, uten at de trenger å betale for fiskekort. De fisker gratis på steder der man normalt må ha fiskekort. Likevel kan ikke barn fiske laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag.

Fisking er en av de mest populære utendørsaktivitetene man finner i verden og det er flere fordeler med fisking, enn bare å få fisk på kroken.

Fisking holder deg i form

Fisking gjør at du bruker alle musklene, hjerte og lungene og får en god treningsøkt. Velger du et fiskested som med 10 til 15 minutter gåavstand fra der du bor, eller fra bilen er det et god start på treningen. Det å gjøre alt klart, sette opp og kaste for så å dra inn flere ganger krever styrke. Spesielt med fisk på kroken, da bruker du kroppen enda mer. Da vil du kjenne det godt i både skuldrene, ryggen, armene, magen og bena.

Fisking reduserer stress

Fisking er bra for deg som ønsker å koble av med noe helt annet. Istedenfor å gå rett på treningssenter og bruke flere tusen på treningsabonnement, er fisking et godt utgangspunkt dersom man ønsker å komme seg i aktivitet.

Fisking forbedrer konsentrasjonen

Det å være ute og fokusere på klargjøring av fiskestangen og alle detaljene som må på plass før man faktisk kan ta det første kastet, krever konsentrasjon og tålmodighet.

Kombinerer du kajakk og fisking får du dobbel glede av to aktiviteter samtidig. Padlepauser kan brukes til å fiske, og med en kajakk har du bedre utgangspunkt for å få fisk på kroken.

Telttur

Telting kan være en fantastisk opplevelse uansett om det er i nærheten av der du bor, eller timevis unna. En pause fra teknologi og sosiale medier er en viktig årsak til at mange velger å dra på teltur, samtidig som barna også får gode minner de kan ta med seg videre.

Dersom du ønsker å få anbefalinger til ruter, terreng og andre tips som gjør planleggingen lettere og turen mer forutsigbar kan du søke etter anbefalte steder på internett, eller prøve å ta kontakt med andre friluftsentusiaster i forumer og sosiale medier for å få tips og ideer til hvor det er best å telte.

950x580_telttur.jpg
Teltet er viktig for å få en god natts søvn. Teltet bør ha et vannsøyletrykk på 2 000 mm, slik at det kan motstå vær og vind. Ellers bør du sørge for at teltet er stort nok til antall personer som skal overnatte, og husk at man ofte trenger litt mer plass enn man tror, så det kan være lurt å kjøpe et telt som er en soveplass større.

Liggeunderlaget og sovepose er kanskje de viktigste tingene man trenger på tur. Finn et underlag som er godt å ligge på og ikke for hardt, eller en oppblåsbar luftmadrass dersom du foretrekker mer komfort. Denne må derimot blåses opp med en manuell fotpumpe, med mindre du investerer i en kompressor som blåser opp automatisk.

Husk også myggolje, lampe, stormkjøkken hvis du skal lage mat og lighter. Begynner det å regne er det lurt å ha med seg en regnjakke eller en enkel poncho.

Pakkeliste for telttur

  • Telt
  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Kniv
  • Kart
  • Lighter
  • Stormkjøkken
  • Mat og drikke
  • Kopper, tallerken
  • Gode klær
  • Toalettpapir