Hva er en elsparkesykkel?
En elsparkesykkel, eller elscooter som det også kalles, er egentlig en vanlig sparkesykkel, men med motor og en mer stabil og solid konstruksjon. Elsparkesykkelens bremser er sterke og utformet for å kunne bremse trygt i høyere hastigheter.
Som forbruker har du ansvar for å holde deg oppdatert på hvilke regler som gjelder for elsparkesykler der du er. Kontroller alltid gjeldende regler før du bruker elsparkesykkelen.
Regler for elsparkesykler
Siden elsparkesyklene er klassifisert som sykler, betyr det at det finnes regler for hva elsparkesykkelen skal være utstyrt med. Det er ditt ansvar som forbruker å holde deg oppdatert på hvilke regler som gjelder der du er. Kontroller alltid gjeldende regler før du bruker elsparkesykkelen.
Våre elsparkesyklers funksjoner
Hvilke funksjoner vil du at elsparkesykkelen skal ha? Hvordan og hvor skal den brukes?
Hvis du for eksempel må transportere elsparkesykkelen i bilen eller oppbevare den på et trangt sted, er det en fordel hvis den kan slås sammen. Hvis du i tillegg må bære elsparkesykkelen, er det praktisk hvis den har et håndtak.
Ståplaten
Den platen du står på, har vanligvis et gripevennlig materiale, slik at du står stabilt. Platens bredde og lengde kan variere avhengig av hvilken elsparkesykkel du prøver. Derfor er det viktig at du prøver elsparkesykkelen og ser om ståplaten oppfyller dine behov.
Lys og reflekser
En elsparkesykkel må ha lys og reflekser ved kjøring i mørket eller dårlig sikt. Mange ganger er elsparkesykkelen utstyrt med dette fra fabrikken. Hvis du vil ha kraftigere lys, kan du enkelt supplere med en lykt fra sykkelsortimentet. De passer vanligvis på elsparkesykler også. Du finner lykter her.
Det er forbrukerens ansvar at kjøretøyet brukes på lovlig måte.
Velge hastighet
Hvis elsparkesykkelen skal brukes av flere i husstanden, er det en fordel å kunne bytte mellom forskjellige hastigheter avhengig av erfaring eller alder.
Bremser
Bremsene er en viktig del av elsparkesykkelen. Vanlige bremsetyper er motorbremse, skivebremse, trommelbremse og skjermbremse.
Tenk gjennom hvilken type bremse som passer best for deg, og som elsparkesykkelen skal være utstyrt med.
Som forbruker har du ansvar for å holde deg oppdatert på hvilke regler som gjelder for elsparkesykler der du er. Kontroller alltid gjeldende regler før du bruker elsparkesykkelen.
Forskjellige bremser
En trommelbremse er litt dyrere, men krever minimalt med vedlikehold. En skjermbremse sliter mer på bakdekket og krever at du flytter den ene foten fra ståplaten til skjermen, noe som krever en del balanse. En skivebremse er effektiv, men kan kreve en del vedlikehold, og ikke minst må den holdes ren for at den skal fungere optimalt.
Dekk
Dekkene på en elsparkesykkel finnes i forskjellige størrelser og kan enten være fylt med luft, altså at de har slange, eller være solide. Med et dekk som er fylt med luft risikerer man naturligvis å punktere, men samtidig er det mer komfortabelt, siden støt fra ujevnt underlag absorberes bedre. Et dekk som er laget av solid gummi, fører ofte til flere støt, men samtidig slipper man å punktere. Det finnes også solide dekk med luftkanaler for å øke komforten, og de gir nesten samme opplevelse som dekk med luft.
Størrelsen på hjulene spiller også en rolle for kjøringen. Et større dekk er mer stabilt enn et mindre dekk.
Motor
Motoren på elsparkesykkelen kan enten sitte i forhjulet eller i bakhjulet. En motor i forhjulet oppleves ofte som at man blir dratt, og med motor i bakhjulet opplever man at man skyves fremover. Det er en smakssak hvilken man foretrekker. En ulempe med motoren i forhjulet kan være at dekket lettere slipper på løst underlag hvis man gir gass samtidig som man svinger.
Rekkevidde
Avhengig av hva man skal bruke elsparkesykkelen til, kan man trenge lengre eller kortere rekkevidde. Hvis du skal pendle til skole eller arbeidsplass, må du ta høyde for hvor langt det er, hvordan terrenget er, om du kan lade i løpet av dagen, samt i hvilke årstider du skal bruke elsparkesykkelen. Kulde er den faktoren som vanligvis påvirker rekkevidden mest. Andre faktorer som påvirker rekkevidden inkluderer lufttrykket i dekkene, førerens vekt, vind, bakker, hastighet og hvor ofte man akselererer.
Batteri
Batterier til elsparkesykler finnes med mange forskjellige styrker. Det vanligste er at batteriet er på 36 volt. Antall Ah (amperetimer), altså kapasiteten, varierer mye mellom forskjellige batterier.
For å kunne sammenligne forskjellige batterier ganger man volt med Ah. Da får man antall Wh (wattimer). I de fleste tilfeller angis Wh i spesifikasjonen, men hvis ikke, bruker man denne utregningen. Det er viktig å ta godt vare på batteriet for å ivareta levetiden. Du finner tips om dette i håndboken for elsparkesykkelen og her.
Reservedeler til elsparkesykkelen
Hvis du trenger en reservedel til elsparkesykkelen din, kan du bestille det i nærmeste Biltema-varehus. Velkommen!
Ditt ansvar som forbruker
Husk at du som forbruker, har ansvar for å holde deg oppdatert på hvilke regler som gjelder for elsparkesykler der du er. Kontroller alltid gjeldende regler før du bruker elsparkesykkelen.