Bli flink til å vanne hagen – seks gode tips til hagevanning

Bli flink til å vanne hagen – seks gode tips til hagevanning

Den beste hagevanneren er utvilsomt himmelens sluser, og av og til kan det føles som om det regner mye i Norge. Men i løpet av sommeren kan det også bli knusktørt og varmt. Og det er naturligvis i disse periodene hageplantene trenger din hjelp, slik at de får den mengden vann de trenger.
Men det er ikke alltid innlysende hvordan du vanner mest effektivt. Alt etter hva du dyrker og hvilke planter du har i hagen, krever de forskjellig omsorg og vannmengde. I denne artikkelen går vi ikke i dybden med bestemte planter, men vi gir deg gode råd til forskjellige måter å vanne hagen på. Det gjør at du kan spare penger og til syvende og sist høste inn de grønnsakene du dyrker, nyte blomstene på terrassen eller bli bortskjemt med tomater i drivhuset.
Først og fremst er det viktig å huske at du ikke skal vanne bare for å vanne. Ikke sløs med vann, og finn ut hvor mye vann plantene dine trenger.

#1 Gjenbruk regnvann og nedbør med en regnvannsbeholder

Vi har sagt det før, men vi sier det gjerne igjen. Det er lurt å gjenbruke alt det deilige regnvannet ved å plassere en regnvannsbeholder i hagen. Så plasser en beholder i hagen for å samle opp alt det gratis vannet som himmelen beriker oss med. Da blir vannregningen litt mindre også.

#2 Husk at du bare skal vanne når det er nødvendig

Husk å bare vanne de plantene som trenger det. Du må vite hvilke planter som trenger mye vann – og hvilke planter som ikke gjør det. Så ha en plan for hvor du vanner – og hva du ikke vanner. Da unngår du å bruke unødvendige mengder vann uten mål og mening. Bruk også fingeren til å undersøke om jorden er fuktig eller tørr. Hvis jorden virker tørr, trenger hagen din vann.

#3 Vann skikkelig når du først gjør det

Når du først vanner, kan du like godt vanne skikkelig. Selv om enkelte områder av hagen kanskje får mye vann, må du likevel vanne rikelig. Det vil si at du ikke skal vanne litt i flere omganger, men isteden vanne mye i færre omganger.

#4 Velg det riktige tidspunktet å vanne på

Om sommeren bør du tenke over når du vanner hagen. Om sommeren fordamper nemlig vannet når solen varmer opp jorden. Derfor er det smart og mest effektivt å vanne om morgenen eller kvelden på de tidspunktene da solen ikke varmer like mye.
Som vi har nevnt tidligere, må du ha en plan for hva du skal vanne. Det er nemlig områder i hagen der du ikke trenger å gå med vannkannen eller hageslangen like ofte. Andre steder, for eksempel i drivhuset, er det viktig at plantene overlever – så ha en plan!

#5 Planlegg vanningsmetodene dine

Hos Biltema finner du et stort utvalg av vanningsutstyr. Det finnes like mye utstyr som det finnes måter å vanne hagen på. Når du vanner, kan du trenge en vannkanne, en vannspreder /  en system med vanningstimer for å automatisere vanningen, og dryppslanger hvis du vil vanne sparsomt og spare på vannet underveis.

950x580px_havevander_14-549.jpg

I tillegg finner du alt fra koblinger og strålepistoler til et stort utvalg av vannslanger og slangetromler som holder orden på hageslangen.
Uansett hvilket vanningsbehov du har, finner du en løsning hos oss. Vannkannen er perfekt for deg som vanner mindre områder og ikke har lang avstand til vannkranen. Hageslangen er praktisk til kjøkkenhagen og drivhuset og når det er langt til vannkranen. Hvis du mangler 2 meter med slange, bør du naturligvis ha en vannkanne i bakhånd – den situasjonen har vi vel alle vært i?
Igjen bør du planlegge hva du trenger i hagen, hvordan du skal vanne og finne ut hvilke planter du har.
Hvis du trenger et vanningssystem som passer seg selv, kan du vurdere et dråpevanningssystem der du kan justere hvor mye vann hver potteplante skal få.

#6 Tenk over hva og hvilke steder som trenger vann

Det blir ganske varmt i drivhuset, så alt du dyrker der trenger vann – ellers vil ikke plantene klare seg spesielt lenge. Et drivhus er perfekt når du skal dyrke grønnsaker som du også kan få mye glede av på middagsbordet – og det krever også ekstra oppmerksomhet underveis.
Et annet sted som krever ekstra fokus, er kjøkkenhagen. Alt du dyrker der, trenger vann.
Trær og busker klarer seg gjennom sommeren uten å vannes. Men plenen som blir gul og kjedelig, er mer hardfør enn du tror. Gresset klarer seg fint uten vann i lang tid, så du bør tenke gjennom om du vil bruke vann på den gule gressplenen. Den blir sannsynligvis grønn igjen neste gang det regner.

Du kan naturligvis velge planter som ikke krever mye vann, og du kan utforme hagen slik at du nesten ikke trenger å vanne. Men da får du sannsynligvis ikke grønnsaker på bordet.

Det er mye man må tenke gjennom når man vanner. God vår/sommer, og kos deg i hagen!

 

Relaterte artikler

Velg riktig gressklipper

Velg riktig gressklipper

Hvem drømmer ikke om den perfekte grønne gressplenen? Og hvem lurer vel ikke på, både én og to ganger, hvilken gressklipper det lønner seg å velge?

Hold tilhengeren i god stand –  skift enkle reservedeler og utstyr selv

Hold tilhengeren i god stand – skift enkle reservedeler og utstyr selv

En tilhenger skal være sikker å kjøre med, derfor er det viktig å vedlikeholde tilhengeren slik at den er i forsvarlig stand.

Avslappende spa i hagen

Avslappende spa i hagen

Noen ganger er det viktig å bare koble av og slappe av skikkelig. Gjør det med et boblebad hjemme i hagen! Vi gir deg våre beste spa-tips!