Lås til båt og båthenger – slik gjør du det
Båter, og ikke minst båtmotorer er ofte utsatt for tyveri, men heldigvis finnes det gode løsninger for å beskytte tingene dine. Her går vi gjennom noen av produktalternativene som du finner hos Biltema, og som gjør det vanskeligere for tyven å stikke av med tingene dine.
Lås på båthenger
Mange båter står på båthengeren hele året, slik at det blir enkelt å sjøsette dem der man vil, basert på vind og vær. Og mange oppbevarer jollen ved hytta eller på campingplassen, der den også står på en båthenger eller vogn. Her får du tre gode løsninger for å sikre at eventuelle tyver ikke klarer å flytte tilhengeren.
- Lås på tilhengerens kobling.
- Lås på tilhengerens hjul.
- Låse tilhengeren til en annen gjenstand.
Lås på koblingen
Tilhengerlås av god kvalitet - En kraftig lås på tilhengerens kobling er en god beskyttelse mot tyveri. Her kan ikke tyven koble en bil til tilhengeren og stikke av med den.
Tilhengeren kan også låses fast til tilhengerfestet på bilen - En god sikkerhet hvis for eksempel tilhengeren er parkert ved havnen mens du er ute i båten. Den rustfrie hengelåsen tåler salt og andre påvirkninger fra kjøring og vær og vind.
Det er viktig å undersøke at tilhengerlåsen du vurderer å kjøpe, er godkjent av forsikringsselskapet. Forsikringsselskapene stiller ofte krav om låsens sikkerhetsnivå.
I videoen ser du hvordan du fester tilhengerlåsen på båthengeren – eller på din hardtarbeidende følgesvenn til og fra miljøstasjonen – «hageavfall»-tilhengeren.
Lås på hjulet
Mange forsikringsselskaper krever at båthengere som står utendørs, har lås som sikrer både hjul og kobling. Her er denne modellen et godt valg, siden den låser hjulet i rulleretningen og samtidig gjør det umulig for tyven å ta av hjulet, siden den stenger boltene. Modellen monteres og demonteres raskt og enkelt, og den kan brukes til de fleste vanlige hjulstørrelser.
Ekstra sikring - Enkelte forsikringer krever at det er to låseanordninger på tilhengeren. Hvis du har lås på hjul og drag, er dette én måte å oppfylle kravene på.
Låsewire og hengelås
Dette er nok den mest universelle måten å sikre eiendelene sine på. Wiren finnes i forskjellige lengder, den er rustfri, og den er trukket med en nylonstrømpe, slik at den ser ut som vanlig tau. Den kan brukes til stort sett alt som skal låses fast. Her er noen forslag:
- Låse fast jollen eller båten til bolverk eller badebryggen.
- Påhengsmotoren – på båten, eller hvis den oppbevares i et skur.
- Sykler som tas med på større båter.
- Gummibåten eller jollen som vanligvis bare er surret fast eller ligger i vannet.
- Låse jollen fast til båthengeren.
Låsewire - Denne rustfrie wiren er 10 mm tykk og trukket med en 24-flettet polyesterstrømpe – en svært god løsning for alt som skal låses fast, ikke bare båten. Legg merke til den solide hengelåsen. Den er det ikke enkelt å bryte opp!
Påhengsmotoren
Spesielt mindre båtmotorer er enkle for tyven å stikke av med, siden de kan demonteres raskt og bæres bort av én eller to personer på bare noen minutter. Løsningen kan være å montere en lås på påhengsmotorens festepunkter, slik at den ikke kan løsnes fra båten.
Monter motorlås på påhengsmotoren - Påhengsmotorene er enkle å stjele. Her er motorlåsen montert på en påhengsmotor, slik at festene ikke kan løsnes.
Gode råd om låser
Alle låsetypene som er testet, består av låsesylinder og bevegelige deler. Derfor er det lurt å smøre låsesylindrene med den tyntflytende spray. Hvis låsen sitter på båten over lengre tid, er det lurt å presse marinfett inn i sylinderen for å forhindre at saltvann trenger inn, og skruene/splintene kan med fordel smøres med fett, slik at de kan løsnes igjen.