Luftfuktighet i huset: Alt du trenger å vite

Luftfuktighet i huset: Alt du trenger å vite

Vet du hva luftfuktigheten i huset ditt betyr for inneklimaet? Og vet du om du har for høy eller for lav luftfuktighet hjemme? Det kan du bli klokere på her. Vi har nemlig samlet alt du trenger å vite.

Vi ser nærmere på hva luftfuktighet egentlig betyr, hvordan du kan finne ut hvordan nivåene er hos deg, og vi gir deg også tips om hvordan du kan regulere den – enten den er for høy eller for lav. På den måten kan du skape et sunt og behagelig inneklima i boligen.

Luftfuktighet i huset ditt: Hva betyr det?

Når vi snakker om luftfuktighet i huset, så mener vi den aktuelle mengden vanndamp som finnes i luften. Det er faktisk en ganske viktig faktor når det gjelder inneklimaet hos deg, for mengden vanndamp i luften har stor betydning for et sunt og behagelig inneklima. Når det gjelder luftfuktighet, skiller vi mellom høy og lav luftfuktighet.

Høy luftfuktighet i huset betyr at luften inneholder store mengder vanndamp, mens lav luftfuktighet betyr at luften inneholder lite vanndamp. Begge deler kan føre til problemer med både inneklimaet og ikke minst helsen.

Derfor er det viktig at du er oppmerksom på hvordan nivået er hjemme hos deg, og det ser vi nærmere på her.

Hvordan skal den relative luftfuktigheten være i huset?

For å skape et optimalt inneklima i hjemmet er det viktig at du vet hva den relative luftfuktigheten egentlig skal være.

Vi anbefaler en luftfuktighet på 40–60 %. I det intervallet får du de beste forutsetningene for å skape et sunt og behagelig inneklima. Men om sommeren bør luftfuktigheten være i den høyeste enden av skalaen, rundt 60–65 %, og om vinteren kan den godt være på 40–45 %.

Konsekvenser av høy eller lav luftfuktighet

Hvis luftfuktigheten i huset overskrider den anbefalte grensen, vil det føre til en rekke konsekvenser. Hvis luftfuktigheten er for høy, kan det blant annet føre til fuktskader, muggsopp og et dårlig inneklima å oppholde seg i. Men hvis luftfuktigheten er for lav, kan det føre til tørre, irriterte slimhinner og irritasjon i både øyne og hals.

Derfor er det ganske viktig at du er oppmerksom på hvordan luftfuktigheten er i huset ditt. Og heldigvis kan du selv se etter de forskjellige tegnene. Du kan til og med måle luftfuktigheten.

Slik kan du måle luftfuktigheten i huset ditt

Du kan faktisk måle luftfuktigheten ved hjelp av et hygrometer, og det er enklere enn du kanskje tror. Med hygrometeret kan du enkelt og nøyaktig finne ut hvordan nivået er hjemme hos deg. Et hygrometer er et lite og praktisk instrument som måler luftfuktigheten og mengden vanndamp i luften.

Vi har samlet fire gode råd til hvordan du kan bruke hygrometeret til å måle om du har for høy eller for lav luftfuktighet i huset ditt.

  • For å få de mest nøyaktige målingene anbefaler vi at du plasserer hygrometeret midt i rommet – med god avstand til vinduer og varmekilder.
  • Det er lurt å gjennomføre målinger i flere forskjellige rom, siden luftfuktigheten lett kan variere fra rom til rom.
  • Du kan også med fordel måle fuktigheten flere ganger i løpet av dagen, siden den også kan variere i løpet av dagen.
  • Hvis gjennomsnittet av målingene viser for høy eller for lav luftfuktighet, bør du reagere.
  • Hvis luftfuktigheten er under 30–50 %, er den lav. Og hvis den er over 30–50 %, er den i den høye enden av skalaen.

Å holde øye med luftfuktigheten i huset er viktig for å skape et sunt og behagelig inneklima. Og med et hygrometer har du heldigvis et enkelt og effektivt verktøy som kan hjelpe deg på vei.

Har du lav luftfuktighet i huset ditt?

Selv om det er vanligst å oppleve høy luftfuktighet hjemme, så kan for lav luftfuktighet i huset også være et problem. Det kan nemlig føre til flere forskjellige problemer, som for eksempel tørre slimhinner, irritasjon i øyne og hals samt skader på tremøbler.

Heldigvis er det – i likhet med høy luftfuktighet – også flere ting du kan gjøre for å øke luftfuktigheten i huset. Du trenger faktisk bare å gjøre det motsatte av det vi anbefaler for å senke luftfuktigheten.

  • Husk god ventilasjon: Selv om det kan virke feil, er det fortsatt viktig med god ventilasjon når luftfuktigheten er lav. Det kan nemlig bidra til å balansere fuktigheten i boligen.
  • Bruk en luftfukter: Luftfuktere kan være en effektiv løsning for å øke luftfuktigheten. De avgir nemlig vanndamp i luften, og du kan enkelt stille dem inn for å opprettholde en viss fuktighet i rommet.
  • Få flere planter hjemme: Planter kan bidra til å avgi fuktighet og øke luftfuktigheten ved hjelp av fotosynteseprosessen.
  • Prøv å tørke klær innendørs: Selv om det virker feil, kan det faktisk hjelpe å tørke klærne innendørs i en periode, slik at luftfuktigheten stiger.
  • Ikke tett kjøkkenviften: Å skape mer damp hjemme er en enkel måte å øke luftfuktigheten på. Faktisk kan det være tilstrekkelig å koke vann i en kjele, slik at dampen fordeles i rommet.

Med andre ord er det flere taktikker du kan benytte deg av hvis du har for lav luftfuktighet i huset ditt. På den måten kan du skape et mer behagelig inneklima å være i.

Fire tegn på at det er høy luftfuktighet i huset ditt

Er du i tvil om luftfuktigheten er litt for høy i hjemmet ditt? Her er noen av de typiske tegnene du med fordel kan se etter.

  1. Dugg på rutene: Dugg på rutene – spesielt om morgenen når du står opp – er et tydelig tegn på at luftfuktigheten er i høyeste laget. Det skjer fordi den varme og fuktige luften møter de kalde vinduene og på den måten skaper kondens.
  2. Fuktige og misfargede lister rundt vinduene: Har du lagt merke til at listene rundt vinduene er fuktige eller har endret farge? Det kan være et tegn på for høy luftfuktighet.
  3. Innestengt eller muggen lukt: Har du lagt merke til at det ofte lukter innestengt i ett eller flere av rommene i boligen din? Det kan også være et tegn på høy luftfuktighet.
  4. Muggsopp: Hvis du oppdager muggsopp, er det et tydelig tegn på at du bør gjøre noe med den høye luftfuktigheten. Muggsopp elsker nemlig fuktige miljøer.

Derfor kan du med fordel være oppmerksom på de forskjellige tegnene, slik at du kan sikre optimal luftfuktighet hjemme hos deg.

Her stammer den høye luftfuktigheten fra

Har du høy luftfuktighet i huset, og lurer du på hvorfor du har det? Det kan vi heldigvis gjøre deg klokere på. Det kan nemlig være flere grunner til det:

  • Manglende ventilasjon
  • Sjelden lufting og gjennomtrekk
  • Tørking av klær innendørs
  • Damp fra dusjen
  • Damp og os fra matlaging
  • Uoppvarmede eller for kalde rom

Hvis du vil opprettholde et sunt og behagelig inneklima, er det derfor viktig at du er oppmerksom på hvorfor du potensielt kan ha høy luftfuktighet i huset ditt, slik at du kan gjøre noe med problemet. Nedenfor finner du mer informasjon om hva du kan gjøre hvis du opplever høy luftfuktighet innendørs i hjemmet ditt.

94224

Få en passende luftfuktighet i huset ditt

Høy luftfuktighet i huset kan være en utfordring for mange huseiere, men heldigvis er det flere ting du kan gjøre selv for å begrense mengden og få luftfuktigheten ned til et optimalt nivå. Se hva du kan gjøre selv her.

  1. Ventilasjon: Sørg for at du har mekanisk ventilasjon i hjemmet ditt ved hjelp av et ventilasjonsanlegg eller ventilasjonssystem. Det bidrar nemlig til å skifte ut den fuktige luften med frisk og tørr luft.
  2. Lufting og gjennomtrekk: Åpne vinduene i forskjellige rom i 5–10 minutter hver dag for å lufte grundig. Det bidrar til å fjerne fuktighet innendørs og forbedre luftkvaliteten.
  3. Tørk klesvasken utendørs: Våt klesvask frigir fuktighet i luften når den tørker på et tørkestativ innendørs. Forsøk derfor i så stor grad som mulig å tørke klesvasken på en klessnor utendørs eller i et ventilert rom. Da vil luftfuktigheten reduseres automatisk.
  4. Damp fra dusjen: Etter en varm dusj bør du åpne vinduet for å slippe ut dampen. For at ventilasjonen skal fungere optimalt, må det nemlig komme ny, frisk luft inn, og den fuktige luften må ventileres ut. Derfor kan du med fordel installere en baderomsvifte, hvis det er en mulighet.
  5. Damp fra matlaging: Når du lager mat på komfyren, bør du alltid bruke kjøkkenviften. Den bidrar til å fjerne dampen, noe som reduserer luftfuktigheten.
  6. Tørk kondens av vinduer: Hvis det er kondens på vinduene dine når du står opp om morgenen, må du tørke den bort med et kjøkkenhåndkle umiddelbart. Fuktigheten spres nemlig raskt, og vedvarende kondens kan føre til enda flere fuktproblemer.
  7. Varm opp alle rommene i huset: Når varm luft kommer inn i rom som ikke er varmet opp, stiger luftfuktigheten, og det kan oppstå kondens. Sørg derfor for at alle rommene i huset er varmet opp til en passe temperatur, og la de innvendige dørene stå åpne for å fordele varmen likt.
  8. Bruk en avfukter eller fuktfjerner: Hvis du har vedvarende problemer med høy luftfuktighet i hjemmet eller direkte fuktskader, kan en avfukter eller fuktfjerner være til stor hjelp. De fjerner nemlig overflødig fuktighet fra luften og bidrar til å skape et sunt inneklima.
  9. Bruk andre hjelpemidler: En luftrenser, en aircondition, en bordvifte eller en gulvvifte kan også bidra til å forbedre luftkvaliteten i hjemmet ditt – spesielt hvis luftfuktigheten er høy.

Som du ser, er det flere ting du kan gjøre for å senke luftfuktigheten i hjemmet ditt.

Ventilasjon om sommeren og vinteren

Ventilasjon er en viktig faktor hele året, men den må tilpasses årstidens spesifikke behov.

Om sommeren er det viktig med ventilasjon for å holde innetemperaturen kjølig og komfortabel. Det bidrar også til å fjerne fuktighet som kan samles hvis du bruker aircondition eller ofte har vinduene åpne. Faktisk kan ventilasjon om sommeren også bidra til å redusere risikoen for muggsopp, og til å forbedre luftkvaliteten innendørs.

Det er også viktig med ventilasjon om vinteren. Men da er målet å fjerne fuktighet og forurensning fra inneluften. Om vinteren brukes det vanligvis et varmesystem, og det kan bidra til å tørke inneluften og redusere luftfuktigheten. Derfor er det viktig at du lufter jevnlig for å fornye luften og redusere risikoen for at den blir for tørr.

Slik bruker du en luftavfukter hjemme

En luftavfukter kan være til stor hjelp hvis du opplever vedvarende problemer med for høy luftfuktighet i hjemmet – og spesielt hvis du opplever faktiske fuktstkader. Den virker ved å trekke inn luft, fjerne fuktigheten og deretter blåse den tørre luften tilbake i rommet. Vi har samlet noen råd til hva du bør være oppmerksom på hvis du bruker en luftavfukter hjemme.

  • Det er viktig at du tømmer vannbeholderen fortløpende, slik at luftavfukteren kan fortsette å jobbe effektivt.
  • Plasser luftavfukteren et sted der luften kan sirkulere fritt rundt den – gjerne midt i rommet.
  • Hold både vinduer og dører lukket mens luftavfukteren er i drift, slik at den ikke bruker unødvendige krefter.
  • Hvis du har vannskader, bør du minimere skadeomfanget mens luftavfukteren er i drift.
  • Du kan med fordel bruke en luftavfukter mens du tørker klesvask innendørs, hvis du ikke kan tørke den utendørs.
  • Hvis du opplever alvorlige problemer med fuktighet, bør du bruke luftavfukteren i flere uker – og noen ganger døgnet rundt.

En luftavfukter kan være et effektivt hjelpemiddel hvis du har uønsket luftfuktighet i huset, men det er viktig at du vet hvordan den skal brukes på riktig måte.

Bruk en luftrenser, en aircondition eller en vifte

På samme måte som en luftavfukter er en luftrenser, en aircondition eller en vifte på bordet eller gulvet også en god løsning hvis du vil forbedre luftkvaliteten i hjemmet ditt. I motsetning til luftavfukteren brukes de forskjellige hjelpemidlene vanligvis ved mindre problemer med fuktighet, og spesielt for å få en renere og mer behagelig luft i rommet.

94228

En luftrenser kan være ekstra effektiv, siden den filtrerer luften og fjerner overflødig fuktighet. På samme måte kan en aircondition bidra til å holde luftfuktigheten på et passende nivå ved å regulere temperaturen i rommet. En bordvifte eller gulvvifte kan også være til stor hjelp, siden den skaper sirkulasjon i luften og på den måten bidrar til å redusere luftfuktigheten.

Se alle produktene våre for ventilasjon

Relaterte artikler

Tips for orden i hjemmet

Tips for orden i hjemmet

Her deler vi noen praktiske løsninger for mer orden i hverdagen!

Pollen – gode rengjøringstips for å redusere plagene

Pollen – gode rengjøringstips for å redusere plagene

Reduser dine pollenplager, med riktig rengjøring og luftrensere. Les mer>>

Smart belysning – med et tastetrykk

Smart belysning – med et tastetrykk

Fra din mobil styrer du enkelt vår Smart hjem-belysning.