Gjør sykkelen vårklar

Gjør sykkelen vårklar

Når solen titter frem og våren er i luften er det deilig å kunne sette seg på sykkelen og ta årets første og etterlengtede sykkeltur. Dersom sykkelen har stått i boden eller garasjen frem til nå, så bør du ta en ordentlig sjekk før du tråkker i vei.

Rengjør sykkelen 

En god start på sykkelsjekken er å sikre at sykkelen er ren. Skyll av smuss, leire og spindelvev ved å bruke en vaskesvamp og bøtte med vann. Rengjør deretter kjede ved hjelp av en kjedevasker. Deretter er det lurt å bruke et rengjøringsmiddel for sykler, som enkelt sprayes på sykkelen. La middelet virke i et par minutter og skyll av med vann. Når sykkelen har tørket er det på tide å smøre kjede. Dette kan du enten gjøre med smøremiddelet som følger med kjedevaskeren, eller kjøpe ekstra sykkelkjedeolje. Vær forsiktig slik at du ikke bruker for mye, ettersom overflødig olje lett tiltrekker seg smuss og grus. 

Kontroller bremsene

Nå som sykkelen er ren og pen, er det på tide å kontrollere bremsene. Forsikre deg om at bremsene ikke er nedslitte og test at bremsene virker. Merker du at bremsene føles slappe eller går langt inn, trenger bremsekabelen å strammes. Har du derimot en sykkel med hydrauliske bremser, så må du fylle på med bremseveske.

Kontroller dekk og hjul

Har sykkelen sykkelen stått bortgjemt hele vinteren? Da har det sannsynligvis lekket ut luft fra dekkene. Begynn derfor med å pumpe opp dekkene til anbefalt trykk, og sjekk at formen på dekket ser jevn og bra ut. Se etter tegn på om dekket har blitt nedslitt på kontaktflaten mot veien og fått en kantaktig form, eller om det har oppstått sprekker i dekket. Det kan tyde på at det kan det er på tide å skifte ut dekket for å unngå punktering i fremtiden.  

Etterhvert som man bruke sykkelen kan ofte muttere og bolter løsne. Derfor er det viktig å stramme alle muttere med jevne mellomrom. Se også over alle eikene, slik at ingen mangler eller sitter løst. En eik som mangler kan virke ubetydelig, men det kan føre til at hele hjulet blir skjevt og i verste fall at det blir ødelagt.

Nå som du har gått igjennom alle stegene er sykkelen klar for en ny sesong. Nå gjenstår det bare å ta på seg hjelmen, sette seg på sete og sykle i vei!