Stell av plenen – slik gjør du det

Stell av plenen – slik gjør du det

«Bare så plen overalt», og len deg tilbake i stolen og se det vokse. Det kan høres ut som en god plan for hagen. For da tar det ikke så lang tid å stelle den, ikke sant? Det er dessverre ikke sant. Det kreves litt jobb for å få en fin plen, og her er noe av det du bør tenke på:

  • Klipp gresset én til to ganger i uken fra slutten av mars til slutten av oktober, mens plenen vokser. Du må bare klippe plen når det er tørt i været, slik at du ikke komprimerer jorden. Hvis den blir komprimert, får ikke røttene tilstrekkelig med næring, og gressklipperen kan begynne å ruste.
  • Gjødsle eller kalk plenen.
  • Fjern mose, og kjør gjennom plenen med en plenlufter eller vertikalskjærer en gang i året.
  • Rak bort løvet om høsten, eller bruk en gressklipper med bioklipp/multiklippeaggregat.
  • Vann plenen i tørre perioder, hvis du har råd til vannregningen (plen er hardfør og tåler tørkeperioder, så du trenger egentlig ikke å vanne).
  • Gjør plenen ekstra fin med en gresstrimmer.

Hva slags gjødsel bør du bruke?

Plenen din har godt av å bli gjødslet minst en gang i året, men du kan med fordel gjøre det 3–4 ganger eller ved behov. Dette begynner du med om våren, når plenen har tørket litt, men jorden fortsatt er litt fuktig. Hvis det ikke kommer regn i løpet av noen dager etter at du har gjødslet, må du huske å vanne. Du kan gjenta dette i starten eller midten av juni, og hvis du vil ha en ekstra grønn og fin plen, gjør du det samme i starten av august.

Hos Biltema finner du plantenæring som blant annet inneholder mikronæringsstoffer.

Mose i plenen – lufting av plenen, når?

Mose i plenen oppstår hvis jorden er for næringsfattig, og den dukker spesielt opp på steder der det er skygge.
For å gjøre det så enkelt som mulig for deg, bør du fjerne mose og lufte plenen i mars og april når gresset begynner å vokse. På denne tiden av året sitter mosen løst, slik at den er enkel å fjerne. Men du kan naturligvis enkelt fjerne mose med en av våre plenpleiemaskiner gjennom hele våren, for eksempel en mosefjerner/vertikalskjærer eller en vanlig rake.

Plenpleiemaskiner

Se utvalget vårt av plenpleiemaskiner som kan brukes for å bekjempe mosen.

Se sortimentet

Mosefjerneren kan du bruke en gang i året, og det er en skånsom metode, siden den har små børster som ikke skader gresset. Hvis du foretrekker fysisk arbeid og har en mindre hage, kan en god gammeldags rake med jerntenner gjøre jobben. Du velger metode etter lommeboken, eller etter hvor mye tid og ork du har. Hos Biltema finner du flere løsninger for å bekjempe mose i hagen – hvorfor betale mer?

Ujevn plen og valsing av plenen

En annen metode for å fjerne mose fra plenen, er å kjøre gjennom den både i lengderetningen og i bredderetningen med en hagetrommel. Det kan også være positivt for mosefjerningen, slik at du går fra rough til fairway på baksiden av hagen hvis du bruker en hagetrommel.

Etterså med nye plenfrø

Har plenen blitt tynn i luggen, og har den fått mange brune flekker? Du kan gjøre den tettere ved å etterså med nye plenfrø. Det bør du bare gjøre når plenen er tørr. Ellers risikerer du den motsatte effekten – at plenen blir gul og stygg.

Du bør etterså plenen om våren, nærmere bestemt i april eller mai, og om høsten i august og september. En ny plen trenger vann og varm jord, og plantene får optimale vekstforhold om våren eller høsten på grunn av temperaturen og nedbøren.

Gjør følgende før du ettersår plenen:

  • Klipp gresset til den laveste klippehøyden på gressklipperen din.
  • Fjern deretter mosen, og luft plenen slik at den når helt ned.
  • Spre de nye frøene med en spredervogn, slik at de spres jevnt over plenen.
  • Suppler med plengjødsel, slik at både nye og gamle gressplanter får ekstra kraft til å vokse.

Hvor lenge skal jeg vanne plenen?

Om sommeren blir gresset gult i de ekstra tørre periodene. Men det er viktig å huske at gresset ikke dør når det blir gult, og det vil nesten alltid komme tilbake når det begynner å regne. Så du trenger ikke å vanne plenen. Du bør bare vanne hvis du vil unngå at den visner, og da vanner du før den blir gul. Vann sjelden, men mye – cirka 20 liter per kvadratmeter.

Alt til hagevanning

Husk å utforske vårt sortiment innen vanning.

Se utvalget her

Husk at når du vanner plenen, vil du sannsynligvis se det på vannregningen. Derfor er det lurt å bruke en regnsamler til å samle opp gratis vann, som du kan bruke til å vanne i hagen.

Se våre hagevanningstips her

Innbyggerne over og under overflaten i hagen

Dyrene som bor under jorden, som jordrotter og gnagere, vet sannsynligvis ikke at du jobber hardt for å få en fin plen. Så her må du sannsynligvis bestemme deg for om du bare vil jevne ut haugene som dukker opp, eller om du vil prøve å skremme de underjordiske innbyggerne med en jordrotte-/gnagerskremmer.

SE UTVALGET VÅRT MOT SKADEDYR.

En inntrenger i hagen som mange hater, er løvetann. Derfor bør du allerede om våren fjerne ugresset fra plenen, hvis du vil slippe utsikt til et gult hav fra vinduet. Løvetannen sprer seg lynraskt når frøene føres bort med vinden. Så ta en runde med en ugressfjerner.

SE UTVALGET FOR UGRESSBEKJEMPELSE.

Er gresset grønt nok på din side av gjerdet?

Hvis plenen er en «lost cause», kan det være lurt å begynne på nytt. Du kan også la naturen gå sin gang, slik at insektene kan bo i ro og fred i hager med høyt gress og brune flekker. Din hage – ditt valg.

Uansett hvor stor hage du har og hvem som bor der, er én ting sikkert. Det er rikelig med kvalitetstid å hente i hagen. Det er et spennende sted å være og slappe av på, selv om du jobber, og du kan følge utviklingen hele året.

SE HELE UTVALGET AV HAGEREDSKAPER OG UTSTYR TIL HAGEN >>

Relaterte artikler

Seks gode tips til hagevanning

Seks gode tips til hagevanning

Få gode tips til vanding i haven

Innred hagen med hagemøbler

Innred hagen med hagemøbler

Trivsel i hage og uteområde - hvorfor betale mer? Sjekk ut tipsene

Velg riktig gressklipper

Velg riktig gressklipper

Få hjelp til å velge den riktige gressklipperen for ditt uteområde.