Disse tingene trenger du i bilen på vinteren
Viktig for gammel og ung
Bilene er riktignok atskillig tryggere enn for 30-40 år siden, og har i dag en rekke tekniske hjelpemidler og funksjoner som kommer godt med på vinterføre. Forskjellen fra «gamle dager» er ekstrem - det vet alle som har forsøkt å kjøre en lett lastet Opel Kadett med bakhjulsdrift på nullføre, lenge før det var snakk om antispinn og andre teknologiske nyvinninger!
Men, uansett om du kjører en eldre bil, eller et splitter nytt vidunder tettpakket av alskens finesser, er det visse essensielle ting du bør ha med deg på biltur om vinteren. Det er fortsatt mye som kan gå galt når man er ute og kjører i norske vinterlandskap, og hvis du først står fast i en grøft med snø langt opp på førerdøren, kan ikke lukeparkerings-knappen hjelpe deg. Da har du mye mer bruk for ting som slepetau, en spade (gjerne sammenleggbar i aluminium som ikke tar plass og veier lite) og et godt, gammeldags sett med kjettinger.
Biltema har et bredt utvalg av praktiske hjelpemidler til bilen, og du får fatt i det du trenger selv om koronaviruset forsøker å stikke kjepper i (vinter)hjulene. Med tjenesten Kjøp&Hent Drive-In får du uansett handlet det du trenger. Da kjøper du dine essensielle ting til bilen på nett, og får varene utlevert i bagasjerommet på din bil.
Godt grep om situasjonen
Kjettinger er nemlig ikke noe som hører fortiden til. Noen ganger trenger bilen litt ekstra godt grep for å komme seg fram, spesielt dersom du kjører piggfritt. Og det gjør jo veldig mange av oss i dag.
Kjettinger er imidlertid ikke det eneste alternativet dersom det er i glatteste laget for bilen din. Det finnes nemlig brodder til bilen også, laget av nylon og beregnet for temperaturer ned til -35 grader. Eller kanskje du foretrekker en antiskli-matte som kan gi deg det ekstra lille grepet du trenger for å ta løs. Disse kan kobles sammen ved behov. Og så må vi ikke glemme klassikeren dekk-klister, som i tillegg til å gi bedre veigrep ved kalde temperaturer, er ypperlig for å rense dekkene for belegg som kan oppstå. Noe som også bidrar til bedre veigrep. To fluer i én smekk, altså.
Sikre sikten
«You Don’t Know What You’ve Got ‘Till It’s Gone” sang Joni Michell, og alle som har gått tom for spylevæske på sørpete vinterveier kan skrive under på det. Ekstra spylevæske bør ligge i bilen året rundt, også på vinteren. Det samme gjelder en ekstra vindusvisker eller to. De fleste av oss føler nok at vi har oversikt nok over tilstanden på viskerne til å vite når de bør skiftes, før kjøreturen. Men vinterkulde kan spille oss et puss også her.
Snøbørste og isskrape må du selvfølgelig ha, og da er det jo praktisk å ha begge deler i ett, slik som denne. En de-icer spray kan hjelpe deg å holde ruter og speil isfri, og kan også brukes på gummilister. Du kan også bruke en pre-icer, som er beregnet mer forebyggende. Du sprayer bilruten hvis du forventer frost, og det midlertidige belegget absorberer fuktighet og hindrer den i å sette seg på glasset.
Batterimfrost
Vi har tidligere vært innpå temaet bilbatterier og kulde, og konklusjonen var at her er det lurt å være godt forberedt. En starthjelp eller startkabler i bilen gjør deg litt tryggere på at du ikke skal bli stående i veikanten uten livsgnist. Altså i bilen. En starthjelp kan for øvrig brukes til å lade elektronisk utstyr, som for eksempel mobiltelefoner. Det er selvfølgelig praktisk, ikke minst hvis du trenger å ringe etter hjelp, men har tappet mobilens batteri.
Samtidig hjelper det fint lite med en bil som er startklar og fin ellers, hvis du ikke kommer deg inn i den. Låsolje er et fint forebyggende tiltak på biler hvor det er aktuelt, det samme gjelder å smøre dørpakningene med silikon. Ellers kan du rett og slett risikere å rive av dørpakningene, noe som både er kostbart, upraktisk og irriterende. En trekkfull bil er det siste du ønsker på vinteren.
Med disse tingene på plass kan du føle deg tryggere på norske vinterveier. Forhåpentligvis får du ikke bruk for alt vi har nevnt, men som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen: Det er bedre å ha det, og ikke trenge det, enn omvendt.